Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst 2 000 personer har tvingats lämna sina hem i den stora skogsbrand som just nu härjar i den amerikanska delstaten Oregeon. Foto: Reuters

Skogsbrand rasar i Oregon – en av de värsta i delstatens historia

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Bootlegbranden rasar för fullt i Oregons torra skogar. Branden är den största i USA just nu och sprider sig snabbt över stora områden.

Branden i Oregon är en av flera bränder som just nu härjar i USA. På mindre än en vecka täcker skogsbranden mer än 90 000 hektar och omkring 2 000 personer har tvingats lämna sina hem.

Nu arbetar brandmän och över 900 personer från olika delar av delstaten för fullt för att försöka få stopp på branden, som fortfarande inte är begränsad, rapporterar The Oregonian.

– Det är redan en av de tio värsta bränderna i Oregons moderna historia, säger Jim Gersbach på delstatens skogsmyndighet till TT.

Enligt den lokala nyhetskanalen KGW News kommer namnet på branden ”Bootleg fire” från en vattenkälla med samma namn i närområdet.

Torka och hetta

Oregon, som ligger på västkusten mellan Kalifornien och Nevada i syd, Washington i norr och Idaho i öster, har normalt ganska milda somrar. Visst kan det bli varmt, men i år är det rekordhett med temperaturer över 40 grader. Dessutom råder extrem torka.

Branden rasar i ett område med främst barrträd, som gultall och en.

– Blir det en gnista tar det eld väldigt enkelt och sedan sprider det sig väldigt fort. Det behövs inte ens mycket vind, för träden brinner som facklor och flammorna når till nästa träd.

Hårt drabbat av bränder

Oregon drabbades av omfattande bränder även förra året, framför allt i september då de drog genom städer och tvingade en halv miljon att lämna sina hem.

– Förra året var chockerande för många i Oregon med tanke på de bostäder och liv som gick förlorade. Det har inte förekommit i modern tid. Bränder är inget nytt, men folk togs på sängen av hur snabbt och vildsint de spreds och hur förödande det var.

”Kanske det nya normala”

Hittills i år har Oregon haft 68 procent fler bränder än genomsnittet för de föregående tio åren. Gersbach säger till TT att man i delstaten har börjat prata om att klimatförändringarnas effekter inte är ett problem för framtiden, utan att man upplever konsekvenserna här och nu.

– Vi fick ingen lättnad när det gäller torkan, den har snarare blivit mer intensiv. Nu rör det sig om ett antal år med onormalt väder. Folk frågar sig om det är så här varje sommar kommer att se ut? Det här kanske är det nya normala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.