Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters/Privat

Trots brandkaoset – fler turister anländer till Rhodos

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar semestrar på den grekiska ön Rhodos där skogsbränder rasat i flera dagar. Samtidigt som evakuerade bybor och turister tvingas sova i skolor, hotellobbyer eller under bar himmel anländer nya resenärer till ön.

Omkring 19 000 turister och öbor har evakuerats från södra Rhodos i landets största evakuering någonsin. De har inhysts där det finns plats – i sporthallar, skolor och i hotellens receptioner och konferensrum.

Men tusentals människor har inte fått plats utan tvingats sova under bar himmel natten till söndag, skriver den grekiska tidningen Ekathimerini.

Bränder vid Medelhavet

Researrangörerna Apollo och Ving uppger att de ställer in alla resor till de drabbade områdena under söndagen.

Nya resenärer anländer

Samtidigt har 1 300 svenskar anlänt till andra delar av Rhodos med researrangören Ving. Apollo, som inte lyckats hitta sängplatser till alla sina 160 evakuerade resenärer, har flugit ner omkring 500 nya turister under söndagen.

Vings pressinformatör Anna Hagberg berättar att researrangören har nära kontakt med de grekiska myndigheterna och att deras resenärer anländer till den norra delen av ön som just nu är utom fara.

– Det är ett beslut som vi inte kan ta ställning till själv, det måste i så fall komma från de grekiska myndigheterna. Att man bedömer läget så kritiskt att man inte kan ta emot fler. Men några sådana indikationer har vi inte fått än så länge, säger hon.

Vanliga avbokningsregler gäller

Apollos pressansvariga Martina Krantz säger att researrangören inte har möjlighet att ställa in resor så länge svenska utrikesdepartementet inte avråder från resor till ön.

– Det finns lagar och regler som vi måste förhålla oss till. För de som reser till området som inte är drabbat gäller de vanliga avbokningsreglerna, säger hon.

Tui har gått ännu längre och ställer in alla resor från Europa till hela ön i två dagar, skriver TT. Researrangören har även beslutat att flyga ner tomma plan för att hämta hem sina svenska resenärer.

Apollo, Ving och Tui uppger alla att de resenärer vars resor ställs in kommer att få sina pengar tillbaka.

Jessica Steninger är en av de som evakuerats undan bränderna – hör henne berätta om situationen i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder vid Medelhavet

Mer i ämnet