För 10 av de insjuknade är tillståndet kritiskt Foto: Scanpix

Skolmat dödade 22 indiska barn

Uppdaterad
Publicerad

Minst 22 indiska barn har dött av förgiftning sedan de på tisdagen serverats förgiftad skolmat. Ytterligare dussintals vårdas på sjukhus, för 10 av dem är tillståndet kritiskt.

Katastrofen inträffade i går i en statlig skola i byn Masrakh i den fattiga delstaten Bihar i nordöstra Indien. Skolbarnen som är mellan 8 och 11 år serverades lunch bestående av ris, linser, potatis och sojabönor. Under måltiden insjuknade många barn och drabbades av kräkningar. Den 11-åriga flickan Savita berättar från sjukhusbädden för nyhetsbyrån AP hur hon drabbades av magsmärtor och började spy sedan hon ätit sojabönor och potatis: ”Jag vet inte vad som hände efter det”.

Dödssiffran kan stiga

Enligt indiska myndigheter var maten förgiftad av medel avsett för insektsbekämpning. Det är ännu inte känt hur det hamnat i maten. Minst 22 barn har avlidit, men dödstalet kan komma att stiga. 26 vårdas på sjukhus, och för 10 av dem beskrivs tillståndet som kritiskt.

Indien

– Så snart min pojke kom hem från skolan skyndade vi iväg till sjukhuset. Han spydde och hade magsmärtor, säger Raja Yadav som är far till en av de insjuknade.

En utredning har nu inletts på skolan, enligt delstatens utbildningsminister. Mat och köksutrustning har beslagtagits. En brottsutredning gällande oaktsamhet har inletts mot rektorn, som flydde från skolan så snart barnen insjuknat. En annan anställd har tills vidare stängts av, rapporterar AP. En ersättning på 200.000 rupier (22.400 kr) har erbjudits de avlidna barnens familjer.

Händelsen utlöste oroligheter i området, uppretade bybor och oppositionspolitiker tog till gatorna och uppges bl a ha förstört flera polisfordon.

Maten har kritiserats

Lunchmaten som serverades på den aktuella skolan i Bihar är en del av ett nationellt lunchprogram avsett att ge fattiga indier minst ett varmt mål mat om dagen. Enligt Indiens regering är det världens största matprogram och serveras till 120 miljoner barn i 1,2 miljoner skolor över hela landet. Från tid till annan har klagomål på lunchprogrammet förekommit, såväl vad gäller matkvalitet som hygien. Enligt en journalist i Bihar som brittiska BBC talat med har liknande förgiftningsfall förekommit tidigare i indiska skolor. Men storleken på tragedin i byn Masrakh tycks vara utan motstycke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Indien

Mer i ämnet