Vattentåget har rullat in i törstigt Chennai

Uppdaterad
Publicerad

50 tågvagnar lastade med 55 000 liter vatten vardera rullade på fredagen in i mångmiljonstaden Chennai. Men för Indiens sjätte största stad — som brottas med svår vattenbrist — är vätsketillskottet bara en droppe i havet.

Fyra år av låg nederbörd har tillsammans med ohållbar exploatering fått vattenreservoarerna i niomiljonersstaden Chennai (tidigare Madras) att sina. Och tvingat politikerna till okonventionella åtgärder för att få bukt med bristen.

Edappadi K Palaniswami, chefsminister i delstaten Tamil Nadu där Chennai är huvudstad, vill enligt Times of India importera tio miljoner liter vatten per dag via järnvägstransporter. Och under fredagen rullade den första av en serie spårburna törstsläckare in på tågstationen Villivakkam.

Indien

Tågets 50 vagnar var lastade med runt 55 000 liter vatten vardera, totalt drygt 2,5 miljoner liter, ungefär motsvarande mängden som ryms i en olympisk simbassäng. Men i vattenkrisens Chennai är det bildligt talat en droppe i havet.

Times of India uppger att stadens myndigheter för tillfället har kapacitet att leverera 525 miljoner liter per dag, 200 miljoner liter mindre än vad som behövs för att täcka befolkningens behov.

Fakta: Indiens vatten

Indien förbrukar årligen runt 250 kubikkilometer grundvatten — en volym som motsvarar Vänern, Vättern och Mälaren tillsammans.

Inget land använder lika mycket grundvatten. Volymen utgör cirka en fjärdedel av allt grundvatten som pumpas upp globalt.

Mer än 60 procent av bevattningen till jordbruket och 85 procent av dricksvattnet kommer från grundvatten.

Källor: Världsbanken, Reuters, Niti Aayog, länsstyrelsen i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Indien

Mer i ämnet