Studenter runtom i USA har protesterat och krävt skärpta vapenlagar.

Skolpersonal i Florida kan få bära vapen

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i delstaten Florida i USA har godkänt en lag som gör det möjligt att tillåta viss skolpersonal att bära vapen. Samtidigt höjs åldergränsen för alla vapenköp till 21 år.

Florida, där en 19-åring i februari dödade 17 personer på en skola, är på väg att skärpa vapenlagarna efter en massiv kampanj startad av studenterna på skolan där dödsskjutningen inträffade.

Statens politiker klubbade på onsdagen igenom ett lagförslag som innebär att åldern för att få köpa vapen höjs från 18 till 21 år, det införs en väntetid på tre dagar för den som vill köpa vapen, det blir svårare att göra halvautomatiska vapen till helautomatiska och polisen kommer lättare att kunna beslagta vapen.

Lärare ska kunna beväpnas

Lagen innehåller också en kontroversiell del som skulle göra det möjligt för vissa lärare och skolpersonal att bära vapen.

Förslaget ska nu skickas vidare till den republikanske guvernören Rick Scott, som har sagt att han ogillar just tillägget om att lärare ska beväpnas.

– Jag har varit tydlig, jag tycker inte vi borde beväpna lärare. Lärare ska undervisa, säger Scott.

Scott har också sagt att han kommer att prata med offrens familjer innan han undertecknar något, men lagen kommer att börja gälla om 15 dagar om inte Scott lägger in sitt veto.

Studenter vill inte ha beväpnade lärare

För att blidka Scott har lagen redan skrivits om en gång, så att endast vissa lärare ska få möjlighet att bära vapen.

De lärare som bara undervisar i klassrum skulle inte få delta i programmet, som kräver 144 timmars utbildning innan man får ett vapen. Däremot får lärare som också exempelvis är tränare för idrottslag, undervisar i dramagrupper och liknande, bära vapen. Det skulle även övrig skolpersonal, som administratörer och de som jobbar i till exempel kafeterian, få göra.

Studenterna som drivit kampanjen för skärpta vapenlagar är emot att lärare beväpnas.

Nikolas Cruz som öppnade eld på Marjory Stoneman Douglas High School har formellt anklagats för 17 mord och 17 mordförsök. Han har erkänt gärningarna. Mordförsöken rör personer som skadades under skjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.