• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

En kvinna skriker ut sin frustration efter skottlossningen i Bangkok. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Skottlossning i Bangkok

Uppdaterad
Publicerad

Dagen före parlamentsvalet i Thailand har minst sex människor skadats allvarligt i samband med explosioner och skottlossning i huvudstaden Bangkok.

Enligt BBC ska minst sex människor ha skottskadats allvarligt utanför ett shoppingcenter i norra Bangkok.Flera ska också ha skadats i samband med att två explosioner hördes i staden.

Maskerade män sköt öppet med handeldvapen samtidigt som ett dussintal demonstranter sökte skydd under en motorvägsviadukt.

På bilder från platsen ses flera människor ligga skadade på gatan.

Förbipasserande, säkerhetspersonal och journalister uppges ha sökt skydd i affärsgallerian i samband skottlossningen. Enligt nyhetsbyrån AFP ska en man ha dragit fram ett gevär ur en väska och börjat skjuta.

Vill störa valet

Enligt BBC avlossades skotten i samband med att anti-regeringsdemonstranter blockerade en byggnad där valsedlar inför söndagens val förvarades – syftet ska ha varit att förhindra att materialet distribuerades.

– Den stora oron inför morgondagen är att regeringsanhängare och regeringsmotståndare ska drabba samman. Det finns också en oro för att grupper som känner att de har något att vinna på att skapa våld och kaos kommer att ta chansen imorgon, säger Niklas Sjögren, SVT:s korrespondent i Bangkok.

Oppositionen, som bojkottar valet, har tidigare sagt att man ska försöka störa valet så mycket som möjligt genom att förhindra att valsedlarna når vallokalerna.

– Så sent som igår sa en av demonstranternas ledare, Tavorn Seniem, att demonstranterna inte kommer att blockera vallokaler och hindra människor från att rösta. Men det sa de även inför förhandsröstningen förra söndagen. Ett löfte som sedan bröts, säger Niklas Sjögren.

Oklart vem som ligger bakom

Valrörelsen har kantats av oroligheter och den aktuella attacken uppges ha ägt rum i Laksi-distriktet, nära den gamla flygplatsen Don Muang. Området är ett av sittande premiärministern Yingluck Shinawatras starka fästen, men det är inte klart vilken sida attacken riktades mot.

– Som läget är i Thailand just nu är det svårt att veta vem som ligger bakom skottlossningar och attacker. Demonstranterna beskyller ofta regeringsanhängare eller polisen för att ligga bakom. Men förövarna har hittills nästan aldrig gripits och bevis saknas, säger Niklas Sjögren.

Regeringen har utlyst undantagstillstånd i Bangkok och placerar ut 10.000 poliser bara i Bangkok plus soldater som ligger i beredskap.

Oron har varit stor inför söndagens val och armén har hotat att gripa in om våldet trappas upp ytterligare. Risken är att Thailand står inför ännu en militärkupp, skriver SVT:s utrikespolitiska kommentator Bo Inge Andersson i en analys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt uppror

Mer i ämnet