De misstänkta terroristerna flydde över hustaken när polisen slog till. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Skottlossning vid belgiskt terrortillslag

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra poliser har skadats efter skottlossning i samband med ett tillslag mot misstänkta terrorister i Bryssel. En av de jagade ska ha dödats. Polisjakten pågår ännu och minst två personer är fortfarande på fri fot.

Skottlossningen inträffade vid 14.30-tiden i kommunen Forest, alldeles söder om centrala Bryssel, och ska ha skett genom ytterdörren till ett hus som polisen trott varit tomt, enligt tv-kanalen RTBF. Personerna på insidan sköt först och polisen besvarade eldgivningen. Initialt ska ett 30-tal skott ska ha avlossats, rapporterar den belgiska tv-kanalen VRT.

Minst två personer ska seda ha flytt via taket på det hus där de befann sig, varpå en polisjakt inleddes.

En gärningsman död

SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten fanns på plats när ytterligare skottlossning bröt ut strax efter klockan 18.

– Det rör sig om enstaka skott, följt av några minuters tystnad.

Strax innan klockan 18.30 kom uppgifter om att en gärningsman hade ”neutraliserats med sin kalasjnikov i famnen”. Mannen har dött och han ska ha befunnit sig utomhus i en trädgård när han siktades från en polishelikopter.

Inte Abdeslam

Den dödade är inte Salah Abdeslam, uppger åklagarämbetets talesman Eric Van Der Sypt.

– En kropp har hittats under en undersökning i huset på Rue du Dries. Hans identitet har inte fastställts ännu, men det är i vilket fall som helst inte Salah Abdeslam, säger Van Der Sypt, enligt Le Soir.

En presskonferens ska hållas under kvällen. Inga uppgifter finns ännu om de ytterligare upp till två gärningsmän som det tidigare talats om. Enligt radiokanalen Radio Contact är dock polisinsatsen avslutad.

De skolbarn som hållits instängda under eftermiddagen och kvällen har nu fått återförenas med sina föräldrar.

Läget stabilt för skadade poliser

En av poliserna har träffats i huvudet och ena örat och är allvarligt skadad, skriver La Derniere Heure, men enligt tidningen Het Laatste Nieuws är skadorna inte livshotande. I insatsen deltog också av en tillfällighet två franska poliser, varav en skadades lindrigt.

Gärningsmännen ska i samband med att de tog till flykt ha lämnat efter sig vapen i en källare, uppger La Dernière Heure.

Hotnivån höjs

Belgiens premiärminister Charles Michel säger i ett uttalande att hotnivån i landet kommer att höjas. Vi 21-tiden meddelade han att jakten fortfarande pågick.

Den gata där skottlossningen inträffade stängdes av under polisinsatsen. Även kollektivtrafiken i området stängdes av. Folk uppmanades att inte fotografera eller filma på platsen. I området ligger två skolor och två förskolor, som fick evakueras och barnen sättas i säkerhet, enligt belgiska regeringskällor.

Kopplingar till Paris-dåden

Enligt en fransk poliskälla är tillslaget riktat mot folk kopplade till ”en eller flera” av de totalt elva personer i Belgien som utpekats som kopplade till terrordåden i Paris i november. Insatsen sägs dock inte vara inriktad mot den främst efterspanade, Saleh Abdeslam.

Kommunen Forest (Vorst på nederländska) är i princip en stadsdel i staden och ligger alldeles söder om Bryssels centrum.

Forest har totalt cirka 50.000 invånare och är liksom flera andra av Bryssels kommuner väldigt blandad, med både enklare och mer välmående områden. I Forest ligger bland annat Bryssels största inomhusarena som ofta hyser större konserter och andra evenemang.

Händelsen äger rum i ett enklare område på gatan Rue du Dries i kommunens västra del, nära stambanan söderut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet