Skottlossning i Harare efter valprotester

Uppdaterad
Publicerad

Eld från automatvapen hörs på gatorna i Zimbabwes huvudstad Harare efter valprotester. En person uppges ha skjutits till döds av soldater, rapporterar Reuters.

– Det är väldigt allvarligt. Det är det här det som alla varit rädda för, säger SVT:s utsände reporter Liselott Lindström, på plats i Harare.

Beväpnade trupper befinner sig på gatorna i Zimbabwes huvudstad på onsdagen för att skingra protester mot påstått valfusk i veckans presidentval.

En person ska ha skjutits till döds av soldater i närheten av en busshållplats i Harare.

– Jag har hört att det är två döda, men kan inte bekräfta det, säger SVT:s utsända reporter Liselott Lindström i Zimbabwe.

Rök syns från brinnande fordon. Lastbilar med säkerhetsstyrkor uppges cirkulera på gatorna.

Oppositionens anhängare har samlats utanför valkommissionens byggnad och möttes av kravallpolis som avfyrat tårgas.

– Det är väldigt allvarligt. Det är det här det som alla varit rädda för, säger Lindström.

Oroliga valobservatörer

EU:s valobservatörer har ifrågasatt rutinerna vid valet av ny president och nya parlamentsledamöter, rapporterar AP. Valobservatörerna har även uttryckt oro över att vänta med att offentliggöra valresultatet.

– Ju längre det tar desto mer misstänksamt blir folket. Det som har underblåst situationen var när oppositionens kandidat gick ut och utropade sig själv till segrare.

Detta är första valet sedan den tidigare presidenten Robert Mugabe tvingades bort efter 40 år vid makten. Det skedde efter en kupp i november 2017. Valresultatet väntas offentliggöras i helgen.

Artikeln uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.