Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester har brutit i flera städer i Iran – här pekar universitetstudenter i huvudstaden finger åt regimen under en demonstration i slutet av oktober.

Skottlossning vid protester i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsstyrkor har drabbat samman med demonstranter i Mahsa Zhina Aminis hemstad Saqqez, enligt vittnesmål som förs vidare av en människorättsgrupp.

”Säkerhetsstyrkor har skjutit tårgas och öppnat eld mot folk på Zindan-torget i Saqqez”, skriver den Norgebaserade gruppen Hengaw på Twitter.

Den dödade Mahsa Zhina Aminis minne högtidlighålls i Saqqez och många andra iranska städer och orter under onsdagen. Då har det gått 40 dagar sedan 22-åringen dog i fängelse efter att ha gripits av den iranska moralpolisen, vilket följdes av de största protester som har skett i Iran på väldigt länge.

Protester i Iran

Inom shiaislam tar sörjandet av en avliden person traditionellt ny fart efter 40 dagar.

Skanderar ”död åt diktatorn”

I Saqqez har mängder av människor marscherat genom staden och ropat ”Död åt diktatorn”, syftandes på Irans ayatolla, och samlats kring Mahsa Zhina Aminis gravplats.

Protester bröt ut redan på tisdagen, trots maktens hårda nedslag mot oppositionella. Då gick bland annat studenter i Teheran ut på gatorna. På onsdagen höll flera lärosäten stängt, enligt statliga medier för att stoppa ”spridningen av influensa”

Internet avstängt

Samtidigt rapporterar Reuters att internet har blockerats i Saqez. Uppgiften ska komma från den semi-officiella nyhetsbyrån ISNA News Agency. Nyhetsbyrån bekräftar också att det pågår stridigheter vid Mahsa Zhina Aminis grav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet