Skövling av regnskog problematisk för Bolsonaro

Uppdaterad
Publicerad

Skövlingen av urfolksområden i Amazonas har ökat med över 90 procent på bara ett år, slår Amnesty International fast i en ny rapport. Trycket på president Bolsonaro kommer nu inte bara från miljöorganisationer, utan både från inhemska och internationella bolag som hotar med att dra tillbaka investeringar om skövlingen fortsätter. 

Enligt en ny rapport från Amnesty skövlades nästan 500 kvadratkilometer regnskog mellan augusti 2018 och juli 2019. De beskriver hur fattiga människor fäller träden, bränner marken och sår gräs för bete. Sedan säljer de marken till uppfödare av nötkreatur. Köttet från djuren tar sig sedan in i världens största köttproducent JBS:s näringskedja. Detta öppnar upp för en diskussion om konsumentbojkott mot brasilianska varor. SVT:s Latinamerikakorrespondent  Tigran Feiler är inte överraskad över innehållet i rapporten.

– Den bekräftar mer att ekonomiska intressen, främst boskapsskötsel, expanderar in i naturreservaten och ursprungsbefolkningens skyddade områden. Det rapporten gör är att den ger en systematisk bild av hur det går till, säger han.

Bilden av Brasilien påverkas negativ

Den internationella uppmärksamheten är problematisk för Brasiliens president Jair Bolsonaro. Han kom till makten med ett stort stöd från jordbrukslobbyn som vill att stora arealer av mark i Amazonas ska bli ”ekonomiskt aktiva”. Men nu kommer kritik från en rad stora investerare, bland annat svenska Andra AP-fonden, som hotar med att avinvestera i landet om man inte tar frågorna på allvar. Även 36 tunga brasilianska företag kräver i ett upprop att Bolsonaro ska ändra politiken kring Amazonas. 

– De börjar bli oroliga att de ska drabbas ekonomiskt av att bilden av Brasilien utomlands påverkas negativt av det som händer i Amazonas. Och det finns också ett ökat tryck på att miljöministern ska bytas ut, säger Tigran Feiler. 

Miljöminister i fokus

Miljöministern har varit omdiskuterad sedan en inspelning läckte ut där han sa att Brasilien borde använda det mediafokus som ligger på coronakrisen för att förändra reglerområdet kring miljö- och klimatpolitiken. 

– Flera företagsledare menar nu att miljöministern saknar förtroende och trovärdighet i den här frågan, säger Tigran Feiler. 

Brytpunkt: regnskog kan bli savann

Amnesty beskriver att skövlingarna gör att pressen ökar på ursprungsbefolkningnen, som levt i Amazonas i tusentals år. De blir utsatta för våld och hot när de försöker försvara sina marker. Skövlingen ger också enorma konsekvenser miljön. 

– Forskare visar att Amazonas är på väg mot brytpunkt där hela regnskogens ekosystem förändras för alltid, och regnskogen förvandlas till savann. Det här är dramatiska förändringar och påverkan hela jordens klimat eftersom Amazonas är i särklass världens största rengskog och har en unik biologisk mångfald, säger Tigran Feiler. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.