Trycket på Robert Fico har varit mycket hårt efter att journalisten Ján Kuciak och dennes sambo Martina Kusnirová hittades ihjälskjutna i sitt hem i slutet av februari. Foto: TT

Slovakiens premiärminister avgår – nya protester planeras

Uppdaterad
Publicerad

Slovakiens premiärminister Robert Fico har avgått. Hans partikamrat och vice premiärminister kommer att bilda en ny regering. Flera ministrar har fått avgå efter protesterna mot mordet på journalisten Ján Kuciak och hans sambo Martina Kusnirová.

Trycket på premiärminister Robert Fico har varit mycket hårt efter att den slovakiske journalisten Kuciak och dennes sambo Martina Kusnirová hittades ihjälskjutna i sitt hem i slutet av februari.

Kuciak hade granskat kopplingar mellan den italienska 'Ndrangheta-maffian och slovakiska politiker, vissa ända uppe i Ficos regeringskretsar. Uppgifterna publicerades efter att Kuciak och flickvännen hade mördats och enligt polisen är avslöjandena ett sannolikt motiv.

Erbjöd sig att avgå

För att lösa regeringskrisen erbjöd sig Fico att avgå med villkoret att ersättaren skulle komma från hans eget socialdemokratiska parti.

Presidenten utsåg på torsdagen Ficos partikamrat och vice premiärminister Peter Pellegrini till ny regeringsbildare.

Flera ministrar har avgått

Morden väckte krav på både nyval och politiska avgångar i Slovakien och flera ministrar har redan tvingats bort. Kulturministern avgick i ett tidigt skede och inrikesministern avgick i måndags för att stävja regeringskrisen.

President Kiska har sagt att en regeringsombildning eller ett nyval krävs för att återställa slovakernas förtroende.

Demonstrationer planerade

I huvudstaden Bratislava har tiotusentals människor den senaste tiden protesterat mot att regeringen inte gjort tillräckligt för att klara upp bakgrunden till morden. För fredagen är nya demonstrationer planerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.