SVT:s korrespondent stefan Åsberg bevakar rättegången. Foto: Stephen Maturen/AFP/TT , SVT

Slutanföranden i Floyd-rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hålls slutpläderingarna i rättegången som har hela världens ögon på sig. Polismannen Derek Chauvin står åtalad för att ha kvävt George Floyd till döds i samband med ett gripande. Demonstrationer väntas på flera håll i USA efter juryns dom.

Intresset har varit enormt för rättegången, som inleddes den 29 mars. George Floyds död var en av förra årets största nyhetshändelser och tände gnistan för omfattande demonstrationer mot polisvåld i USA.

Starka bevis mot Chauvin

Åklagarsidan har lagt fram bevis mot Chauvin under tio dagar i rätten, där en av de viktigaste punkterna var vittnesmålet från en läkare som konstaterade att George Floyd dött av syrebrist.

Ett annat viktigt vittnesmål för åklagarsidan gavs av polischefen i Minneapolis, Medaria Arradondo, som vittnade den 6 april. Han sa att Chauvins agerande helt strider mot polisens policy, utbildning och etik.

Försvarssidan höll sig kort

Derek Chauvin nekar till anklagelserna och försvarssidan tog bara två dagar på sig att lägga fram sina bevis och vittnen. Chauvin själv valde att inte vittna. Enligt honom har han inte brutit mot lagen i sitt ingripande utan följt den upplärning han fått som polis.

– Det är många tunga bevis som talar mot Derek Chauvin men försvaret behöver bara få en enda jurymedlem att motsätta sig att han ska dömas som skyldig för att den här rättegången ska bli ogiltigförklarad, säger SVT:s korrespondent i USA, Stefan Åsberg, i Morgonstudion.

Demonstrationer väntas

Efter slutpläderingarna under måndagen kommer juryn börja överlägga i isolation från resten av samhället. Oroligheter väntas om Chauvin frikänns eller döms för ett mildare brott än mord. Nationalgardet är på plats i Minneapolis och flera offentliga byggnader har stängts ner i väntan på beskedet, rapporterar The Guardian.

Protester med tusentals deltagare har brutit ut i Chicago, Minneapolis och Portland, efter att flera människor blivit dödade av polisen under tiden rättegången hållt på. En av dem var 13-åriga Adam Toledo i Chicago.

Det här är George Floyd-fallet

Den 25 maj 2020 dog George Floyd, 46, i samband med ett polisingripande i Minneapolis, USA.

En mobilfilm visar hur polismannen Derek Chauvin sätter ett knä mot den gripnes nacke i nästan nio minuter – trots att Floyd upprepar att han inte får luft.

Händelsen utlöste stora protester i landet och gav Black Lives Matters-rörelsen ett uppsving.

Derek Chauvin står åtalad för ”second-degree manslaughter”, grovt vållande till annans död och ”second-degree murder”, mord.

George Floyds familj har nått en civil uppgörelse med staden Minneapolis, där de tilldelades 27 miljoner dollar i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.