Bradley Manning (tv) eskorteras ur rättssalen. Foto: Scanpix

Lugn Manning i rätten

Publicerad

I dag inleddes slutförhandlingen i rättegången mot Wikileaksläckan Bradley Manning som riskerar att dömas till livstids fängelse.

Det var en till synes lugn Bradley Manning som i dag tog plats i den hårdbevakade militärdomstolen i Fort Meade i Maryland – där rättegången nu går in i sin slutfas.

Den 25-årige tidigare underrättelseanalytikern som anklagas för den största läckan av hemligstämplat material i USA:s historia har erkänt att läckte hundra tusentals hemliga dokument för att väcka debatt om den amerikanska utrikespolitiken.

Det som började med att 700.000 hemliga dokument läcktes till avslöjarsajten Wikileaks får snart sitt slut i en militärdomstol i amerikanska Maryland.

Dröjer innan dom meddelas

Rättsprocessen i militärdomstolen på basen Fort Meade har gått snabbare än väntat då slutdatum för rättegången var satt till 23 augusti.

Slutpläderingen, som är planerad att inledas i dag, kan komma att avslutas redan under dagen och det är därför inte uteslutet att domaren, som inte har någon jury till sin hjälp, meddelar om Manning ska frias eller fällas.

Stöddemonstrationer väntas

Det kommer dock dröja ytterligare en tid innan dom meddelas eftersom domaren vid en fällning ska ta ställning till hur långt straff Manning ska avtjäna.

Bara de tio åtalspunkter som han tidigare har erkänt kan ge fängelse i 20 år – men den amerikanska regeringen yrkar på över 150 års fängelse.

Vid en av grindarna till militärbasen står medlemmar i Bradley manning Supportt Network med stora plakat – och många utav bilarna som kör förbi tutar för att också de visa sitt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chelsea Manning

Mer i ämnet