Smittan ökar i flera länder: ”Finns en ökad oro i Europa för en andra smittvåg”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset har åter tagit fart på flera håll i Europa efter att länderna har öppnat sina samhällen. Ökningen beror enligt WHO på minskade krav på fysisk distansering – och nu menar organisationen att restriktionerna kan behövas sättas in på nytt.

– Det finns en ökad oro i Europa för en andra smittvåg, säger SVT:s reporter Oskar Jönsson.

Den totala kurvan över antalet nyupptäckta coronafall har ökat under de senaste dagarna. Bland annat i Tyskland, Spanien och Belgien har smittspridningen åter blossat upp. Nu menar WHO att länderna som ser utbrott återigen kan behöva införa restriktioner om de inte får bukt på smittan.

De senaste dagarnas negativa utveckling har också ökat oron för en andra smittvåg i Europa, menar SVT:s reporter Oskar Jönsson som under den senaste tiden rapporterat från flera av länderna.

Coronapandemin

– Även här i Belgien så finns den där oron, det märks när man går på gatorna, säger Oskar Jönsson på plats från huvudstaden Bryssel.

”Jättesvår balansgång”

För några dagar sedan utökade Belgien kraven på att bära munskydd och landet har även skärpt rutinerna kring exempelvis hur många som får röra sig inne i butiker.

Även det turismberoende Spanien har under de senaste dagarna noterat nästan en dubblering i antalet nya coronafall per dygn. Landet försöker nu balansera en turistbaserad ekonomi med rädslan för en andra våg.

– Det är en jättesvår balansgång som många länder nu ställs inför. Spanien är ett exempel, men vi var nyligen i Kroatien och det är samma sak där, säger Oskar Jönsson.

Stora protester i Tyskland

Tysklands hantering av pandemin, med färre dödsfall per capita än många länder, har av många ansetts vara framgångsrik. Men under fredagen noterad landet den högsta dygnssiffran av nya fall sedan den 9 maj – 955 stycken. Dagen efter samlades drygt 17 000 demonstranter på Berlins gator för att protestera mot landets coronarestrikitioner.

– De vill få i gång ekonomin igen. Man tycker inte om kraven på munskydd som finns och man har helt enkelt tröttnat på det som man säger är hårda restriktioner, säger Oskar Jönsson.

Under lördagen lättade Finland på restriktionerna och tillåter nu offentliga evenemang för mer än 500 personer. Det gynnsamma coronaläget, med drygt 10 nya fall per dygn, ligger bakom beslutet.

– Det är många som är glada, men också väldigt många som är oroliga. Finland får nu också kritik av experter i landet som anser att man nu öppnar för mycket och för snabbt, säger SVT:s reporter Hasse Svens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet