Snart legaliseras cannabis i Kanada – samtidigt skjuter överdoserna i höjden

Uppdaterad
Publicerad

I oktober blir cannabiskonsumtion i rekreationssyfte tillåtet i Kanada. Men med bara någon månad kvar till legaliseringen skjuter statistiken i höjden på antalet personer som kommit in till sjukhusen på grund av cannabisöverdoser.

Kanada har tillåtit medicinsk cannabis sedan 2001 men blir nu det andra landet i världen som gör drogen helt laglig, först ut var Uruguay.

Legaliseringen träder i kraft den 17 oktober men när datumet nu närmar sig rapporterar CBC News att överdoserna på cannabis ökar.

Siffror visar att antalet personer som kommit in till akutmottagningar för överdosering av cannabis i provinsen Alberta har dubblerats de senaste åren. Under perioden 2013-14 var antalet 431, en siffra som nu ligger på 832. I provinsen Ontario har siffran tredubblats under samma period, från 449 till 1500.

Ätbar cannabis

Akutläkaren Michael Szabo, som arbetar på University Health Network, menar att det finns en informationsbrist kring användningen av cannabis.

Och trots att olika typer av ätbar cannabis inte kommer bli lagligt förrän nästa år menar Michael Szabo att det är anledningen till många av sjukhusbesöken. Där är effekten nämligen fördröjd och många hinner äta för mycket innan kroppen reagerar på drogen.

– När man äter cannabis når man inte sin topp förrän efter ett par timmar. Det finns inga tydliga doseringsanvisningar så de äter en hel kaka när de egentligen bara borde äta en åttondel av den, säger han.

–Vi vill se information som förebygger skador, för folk vill ha den här produkten, säger Ian Culbert på den kanadensiska Folkhälsomyndigheten.

KANADENSISKA REGLERINGEN FÖR CANNABIS

  • Åldersgränsen är 18 år. Att sälja till någon under 18 år är olagligt på federal nivå. Provinser och territorier har dock tillåtelse att sätta egna åldersgränser.
  • Privatpersoner kan inneha högst 30 gram och odla upp till fyra plantor hemma.
  • Inga produkter får vända sig till barn och marknadsföringen ska begränsas på ett liknande sätt som tobak.

Källa: Kanadas justitiedepartement

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.