Snart städat efter alpkraschen

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer alla vrakdelar från det kraschade Germanwingsplanet i franska Alperna att ha forslats bort. Arbetet har gått fortare än väntat, främst tack vare goda väderförhållanden.

Enligt flygbolaget har cirka 34 av de uppskattade 42 tonnen bråte samlats ihop med hjälp av helikopter. Storleken på vrakdelarna varierar från centimeter till flera kvadratmeter, meddelar det tyska flygbolaget Lufthansa.

Målet är att kunna samla allt bråte på ett lager i Seyne-Les-Alpes inom 18 arbetsdagar. Det är upp till de franska myndigheterna att besluta vad som ska spillrorna från flygplanet.

Flygkraschen i Frankrike

150 omkom i flygkraschen

När olycksplatsen är helt rensad och säker kommer experter att fortsätta bedöma miljökonsekvenserna.

”När dessa arbeten är klara kommer Germanwings och Lufthansa i nära samarbete med borgmästarna, byinvånarna, de drabbade familjerna och vännerna, att bestämma hur minnen av offren kan hedras och sörjas på olycksplatsen”, heter det i ett pressmeddelande.

Planet från Germanwings, ett dotterbolag till Lufthansa, var på väg från Barcelona till Düsseldorf när det störtade den 24 mars. Piloten Andreas Lubitz misstänks ha störtat planet med avsikt. Han och övriga 149 ombord omkom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet