Foto: Channel 4

Snowden: ”Billigare att fråga än att spionera”

Uppdaterad
Publicerad

Han uppmanar till ett stopp av massövervakningen. SVT har lyssnat på talet.

Sedan 20 år låter Channel 4 oväntade men aktuella personer framföra en julhälsning. I år gav de utrymme till superavslöjaren Edward Snowden.

I sitt knappt två minuter lång tal vädjar han till världens regeringar att sluta med den massövervakning som görs i dag. Han menar att George Orwells ”1984” – där storebror-ser-dig är en fis i rymden jämfört med den övervakning som vi har i dag.

”Ett barn som föds i dag har ingen aning om vad integritet är, de får ingen möjlighet till en stund för sig själva. Och det är allvarligt. För intgritet är det som får oss att veta vilka vi är och vem vi vill vara”. 

Och det handlar om tillit, menar Snowden. Med en systematisk avlyssning förlorar vi den och det måste vi påminna världens regeringar om. 

”Och att fråga är alltid billigare än att spionera”, säger Snowden.

Snowdens tal är filmat i Ryssland av Laura Poitras, som tillsammans med Glenn Greenwald i juni publicerade de första avslöjandena om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen.

Samtidigt som Snowdens tal sänds på Channel 4 sänder alla andra brittiska kanaler drottning Elizabeths jultal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet