Snowden gjorde kontroversiellt USA-framträdande

Uppdaterad
Publicerad

NSA-läckan Edward Snowden gjorde i dag sin första livesända intervju sedan han lämnade USA. Och flera amerikanska politiker har velat stoppa framträdandet.

Framträdandet skedde i ett panelsamtal på musik- och filmfestivalen/teknikkonferensen South by Southwest Interactive, SXSW, i Austin Texas.

I ett samtal med Christopher Soghoian – expert på bland annat staters massövervakning – talade Snowden om den globala massövervakningen i allmänhet och den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning i synnerhet.

Talade från okänd plats

Snowden deltog via Googles videotjänst Hangouts. I bakgrunden syntes en uppskalad kopia av den amerikanska konstitutionen.

Bland annat sade han att man måste jobba både på att ändra lagar för att skydda medborgarna från övervakning, men också utveckla tekniker som gör det enklare att skydda sitt privatliv från intrång.

– Det är ni här i publiken. Ni som kan tekniken och kan utveckla säkrare system, som kan stoppa detta (massövervakningen), sade Snowden i sitt öppningsanförande och möttes av massiva applåder.

”NSA missar viktig information”

Panelen talade också om att det behövs striktare regler för vilken typ av information som stora teknikföretag som Google och Facebook ska lagra. Samt hur länge informationen får lagras.

Edward Snowden attackerade även den amerikanska underrättelsetjänstens breda massövervakning.

Snowden menade bland annat att NSA missat viktig information om till exempel Bostonbombarna eller ”kalsongbombaren” Umar Farouk när man lagt resurser på att tråla brett efter värdelös information som enbart kränker vanliga människors privatliv.

– Faktum är att vi i dag har nått en punkt där en majoritet av amerikanska medborgares telefon-, telekommunikation och metadata lagras och vi måste komma på ett sätt att ta oss ur detta. Vi övervakar allas kommunikation i stället för terroristernas kommunikation.

Andra stater kan ta efter

Panelen var också samstämmig i analysen om att NSA genom sin breda massövervakning gett grönt ljus för liknande övervakning från andra stater runt om i världen.

Man uppmanar även internetanvändare att använda krypteringsnätverk som Tor om man vill surfa anonymt. 

I slutet av samtalet svarade Snowden på frågan om varför han valde att läcka uppgifterna om NSA:s massövervakning.

– Jag ville egentligen inte ändra på staten. Det jag ville göra var att informera medborgarna så de själva kunde välja om de samtyckte till övervakningen eller inte. Skulle jag göra det igen? Ja. Detta är något vi har rätt att veta om. Jag svor en ed att skydda mitt hemland och alla har rätt att veta att staten ändrat tolkningen av konstitutionen.

Ville stoppa samtalet

Flera amerikanska politiker har velat stoppa Snowdens framträdande.

Bland annat skrev en republikansk kongressledamot ett öppet brev till konferensen arrangörer, där han kallade Snowden en förrädare och menade att han genom att ha läckt hemligstämplat material avsagt sig sin yttrandefrihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet