SVT Nyheter och frilansjournalisten Carolina Jemsby fått en exklusiv intervju med den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden. Foto: SVT

Snowden talar ut i exklusiv SVT-intervju

Uppdaterad
Publicerad

Som första redaktion i Skandinavien har SVT Nyheter och frilansjournalisten Carolina Jemsby fått en exklusiv intervju med den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden.

Han förklarar bland annat varför han inte kan återvända till USA trots upprepade uppmaningar från den amerikanska regeringen. 

Visselblåsaren som avslöjade den amerikanska massövervakningen, har sedan sommaren 2013 tillfällig asyl i Ryssland. I USA är han efterlyst, misstänkt för spioneri och riskerar livstids fängelse.

Betvivlar rättvis rättegång

Det är mycket ovanligt att han ger intervjuer. Efter den förra intervjun med ett tv-bolag, i maj i år, uppmanades han av USA:s utrikesminister John Kerry att komma hem och få sin sak prövad av det amerikanska rättsväsendet.

– Det vore jättebra om det skulle bli en rättvis rättegång, säger Edward Snowden som svar till John Kerry.

Snowden tar upp de speciella lagar som gäller vid spionerimål, och som enligt jurister skulle göra det omöjligt för honom att argumentera för varför han läckt de kontroversiella dokumenten. Hela rättegången skulle bara handla om vad han gjort, inte varför.

– Lagarna förbjuder det helt, säger Edward Snowden, som också hänvisar till visselblåsaren Daniel Ellsbergs erfarenhet. Ellsbergs erfarenheter har fått denne att avråda Snowden från att återvända till USA, senast härom veckan i SVT:s Agenda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden intervjuas av SVT

Mer i ämnet