I en del av den exklusiva intervjun som SVT och frilansjournalisten Carolina Jemsby fått med Edward Snowden tipsar han om hur man som privatperson kan skydda sig på nätet. Foto: TT

Snowdens tips: Så skyddar du dig

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för en medborgare att skydda sig helt mot säkerhetstjänsters övervakning, men däremot kan man vidta åtgärder som gör det betydligt svårare för till exempel hackare att komma över ens privata information. Det säger Edward Snowden som svar på frågan hur en enskild medborgare kan agera för att skydda sig bättre på nätet.

Den spionanklagade visselblåsaren framhåller i SVT:s stora intervju att det gäller att försöka hitta tjänster och kommunikationsvägar som är krypterade, och därmed säkrare än dem vi använder till vardags.

Ett enkelt sätt att vidta säkerhetsåtgärder är att se till att använda olika lösenord för olika sajter.

– Mot vanliga hackare kan man skydda sig hjälplig med en lösenordshanterare, då har man olika lösenord för alla sajter men bara ett huvudlösenord att komma ihåg, säger Snowden.

Att tänka på vilka appar man använder och inte använda de som enkelt tillhandahålls när man köper ex en telefon är ett annat sätt.

– Om man har en smartmobil ska man inte använda de förinstallerade applikationerna,. Använd produkter från såna som värnar integriteten och har godkänd kryptering, till exempel applikationssystemet Open whsisper systems.  Det fokuserar på säkra sms och samtal och är gratis.

Bekanta dig med verktygen och utgå från det.

Säker surf

Förutom säkrare appar för till exempel direktmeddelanden eller sms, så tipsar han om att man kan använda verktyget Tor när man surfar på nätet. Tor erbjuder en surfning där trafiken (förenklat uttryckt) anonymiseras genom att den skickas genom ett antal datorer världen över.

Genom att surfa med Tor blir hastigheten lite långsammare, men om snabbheten inte är den högsta prioriteten så kan det vara värt detta för att minska utsattheten för intrång, tipsar Snowden.

– Om man tex loggar in på Facebook kan inte internetleverantören spara information om din aktivitet på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden intervjuas av SVT

Mer i ämnet