Portugals premiärminister, socialdemokratiska PS partiledare António Costa, röstar i Lissabon. Foto: Armando Franca/AP/TT

Socialdemokraterna vann i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister António Costa kommer få fortsätta styra Portugal, men först måste hans socialdemokratiska parti PS säkra stöd från mindre partier. Det är resultatet av söndagens val.

– Valet visar att portugiserna gillar vår politiska lösning, sade Costa i sitt segertal.

Bara drygt varannan röstberättigad portugis tog sig till valurnorna på söndagen. Men de som lade sin röst röstade till stor del för att det regerande vänsterblocket ska fortsätta få styra landet.

Socialdemokratiska PS blev största parti med 36,6 procent. Partiet går från 86 till 106 mandat i det 230 stolar stora parlamentet, och premiärminister António Costa måste därmed säkra stöd från mindre partier. Högerliberala oppositionspartiet PSD blev näst största parti, med 27,9 procent av rösterna.

”Måste hitta lösningar”

Under förra regeringsperioden ledde Costa en koalition bestående av PS tillsammans med vänsterblocket BE, kommunistpartiet PCP och miljöpartiet Os Verdes – en allians som i folkmun döptes till ”Geringonca”, som kan översättas med ”udda manick”.

Under sitt segertal på partiets valvaka sade Costa att han vill förnya upplevelsen med en allians med de mer vänsterorienterade partierna.

– Valet visar att portugiserna gillar ”Geringonca” och vår politiska lösning, sade han till jublande anhängare.

– Eftersom vi inte har egen majoritet måste vi hitta lösningar som garantera stabilitet de närmaste fyra åren. Det är viktigt för Portugals internationella trovärdighet och för att attrahera investerare. PS kommer att kämpa för att hitta lösningar för att säkra den stabiliteten.

Historiskt lågt deltagande

Valdeltagandet blev lågt, 54,4 procent, den lägsta siffran i landet sedan landet återgick till demokrati 1974.

Valresultatet går delvis emot en ökad trend av stora framgångar för högerpopulistiska partier. Men ett nytt parti, Chega, som betyder ”det räcker”, fick tillräckligt med röster för att få en stol i parlamentet. Det är första gången sedan landet blev demokratiskt som ett högerextremt parti tar plats i landets högsta beslutande organ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.