Lisbeth Røyneland, ordförande för stödgruppen för offren, AUF-ordföranden Mani Hussaini och statsminister Erna Solberg lägger kransar vid minnesmärket. Foto: Audun Braastad/ NTB Scanpix/ TT

Solberg vid Utøyaceremonin: ”Hatet lever”

Uppdaterad
Publicerad

På sjuårsdagen av Anders Behring Breiviks terrordåd avtäcktes ett tillfälligt minnesmonument vid regeringsbyggnaden Høyblokka i Oslo.

Statsminister Erna Solberg var en av talarna vid ceremonin.

– Sju år låter som en lång tid, men många har en vardag som fortfarande är präglad av den 22 juli, sade Erna Solberg.

Djupt hat

På plats fanns även Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, som var Norges statsminister då terrordåden begicks 2011.

– Det är viktigt att använda den 22 juli för att mobilisera mot hatet, som är starkare och går djupare än vad vi kunde föreställa oss, sade han.

Under de senaste dagarna har flera överlevande från terrordåden på Utøya blivit dödshotade på nätet. Stoltenberg kallade hoten upprörande och sa att de är en attack, inte bara mot politiskt engagerade ungdomar, utan även mot demokratins kärna.

Ceremoni på Utøya

Erna Solberg talade också om hur vi lever i en tid med falska nyheter och hat på internet.

– I dag vet vi att den högerextreme terroristen befann sig i en ekokammare med meningar som delade hans konspiratoriska världsbild. En världsbild som karaktäriseras av en främlingsrädsla och att det finns ett ”oss” och ett ”dem” i landet. I dag ser vi samma konspirationer i kommentarfälten. Hatet lever fortsatt, sade hon.

Minnesceremonin följs av ett högtidlighållande på Utøya senare under dagen.

Sammanlagt 77 människor miste sina liv när Breivik först utlöste en bomb vid regeringsbyggnaden Høyblokka, och sedan begav sig till Utøya och öppnade eld. På ön pågick ett sommarläger för Arbeiderpartiets ungdomsförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.