Somalilands ministerium för religiösa affärer har utfärdat en så kallad fatwa, ett religiöst förbud, mot kvinnlig könsstympning. Foto: TT/SVT

Somaliland utfärdar en fatwa mot könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

Somalilands ministerium för religiösa affärer har utfärdat en så kallad fatwa, ett religiöst förbud, mot kvinnlig könsstympning. Det innebär att det är förbjudet att utföra en omskärelse där man skär och syr ihop vaginan.
Om någon bryter mot förbudet kommer de att straffas, uppger Somalilands ministerium för religiösa affärer enligt Sveriges Radio Ekot.

Det var under tisdagen den 6 februari som fatwan utfärdades, samma dag som den internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstymping.

Fatwan innebär även att kvinnor som tidigare genomgått en könsstympning kan få kompensation för eventuella komplikationer, skriver Ekot.

Genomförs på olika sätt

Kvinnlig könsstympning genomförs på olika sätt, oftast i delar av Afrika eller Mellanöstern. I vissa fall skär man av delar av eller hela klitoris eller blygdläppar.

Det finns andra fall där där klitoris och både inre och yttre blygdläpparna avlägsnas. Vid vilken ålder flickorna könsstympas varierar, men enligt Unicef är majoriteten av de som blir omskurna mellan fyra och elva år.

Konsekvenser av ingreppet

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lever i dag 200 miljoner flickor och kvinnor med konsekvenserna av könstympning. Det kan till exempel handla om infektioner, svårigheter att urinera och andra fysiska och psykiska skador. Det är inte ovanligt att ingreppet sker i hemmet eller andra ohygieniska miljöer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Könsstympning

Mer i ämnet