Visa alla (6)
Visa alla (6)

Sorg vid rasmassorna i Riga

Uppdaterad
Publicerad

Sammanbiten stämning och vrede mot byggbolag efter takraset.

Ett stort område runt stormarknad i Riga är avspärrat och folk har strömmat till platsen för att lägga ner blommor och tända ljus för de omkomna, berättar SVT:s Tove Hanell från olycksplatsen.

– Folk är sammanbitna och stämningen är lågmäld. Det är många här som står och tittar och försöker att ta in vad som hänt. Längs avspärrningen lägger man ner röda nejlikor och tänder ljus. Folk gråter och har blommor i händerna, säger Tove Hanell.

Folk kunde inte ta sig ut

Enligt uppgifter i BBC ska folk som befann sig inne på stormarknaden försökt att fly ut genom de automatiska dörrarna när taket började rasa in. Men dörrarna var då låsta och människorna fångades på insidan.

– Det vill jag inte kommentera, säger borgmästaren Nils Ushakovs till SVT Nyheter.

Borgmästaren säger också att man ska ta ställning till om det ska hållas en gemensam begravning för de omkomna.

Människor försöker hjälpa till

Människor som samlats på platsen hade med sig termosar med varm dryck och smörgåsar till räddningsarbetarna som arbetat i många timmar för att rädda fler överlevande ur rasmassorna.

– Många tar av sig mössan och gör korstecknet innan de tänder ljus, säger SVT:s reporter Tove Hanell.

En ung kvinna som heter Anastasia berättar för SVT att hennes bror och morbror just hunnit ut från stormarknad när det kollapsade.

– De ansvariga från byggbolaget måste i fängelse, säger hon, och berättar att det är vad många skriver på sociala medier i Riga i dag.

Nästan alla känner någon som omkommit

Nästan alla som bor i området känner någon som omkommit i raset, berättar Anastasia. Hennes fästman var vän med tre av de räddningsarbetare som omkommit.

Två kvinnor som arbetar på ett daghem i närheten, och som alla med barn på daghemmet känner, finns också bland de döda.

Under fredagskvällen hölls en minnesstund för de omkomna, men redan under dagens sörjde många sina vänner och närstående.

– Jag ser några flickor som står en bit bort. De håller om varandra och gråter, berättar Tove Hanell.

Den lettiska regeringen har utlyst tre dagars landssorg med start på lördagen, och en tyst minut ska hållas runt om i landet på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Takraset i Riga

Mer i ämnet