South Carolina är näst på tur att skärpa sin abortlag. Arkivbild. Foto: GORM KALLESTAD/NTB/TT

South Carolina sänker abortgränsen

Uppdaterad
Publicerad

South Carolinas guvernör, republikanen Henry McMaster, har undertecknat ett lagförslag som förbjuder de flesta aborter kring den sjätte graviditetsveckan.

Lagen träder i kraft omedelbart.

Tidigare har det varit möjligt att utföra en abort i delstaten upp till 22 veckor in i graviditeten – vilket gjorde South Carolina till en delstat med relativt lösa abortrestriktioner i sydöstra USA.

South Carolinas beslut inskränker ytterligare tillgången till abort i regionen – med North Carolina som förbjuder de flesta aborter efter tolv veckors graviditet från och med den 1 juli. Hårdare restriktioner är också på gång i Florida.

South Carolinas abortlag förbjuder abort när hjärtaktivitet upptäcks med ultraljud vid omkring sex veckor. Då vet de flesta inte om att de är gravida.

Lagen inkluderar vissa undantag, som att den gravida utsatts för våldtäkt eller incest – då har man rätt till abort fram till tolv veckor.

Sedan Högsta domstolen i juni 2022 rev upp domen i rättsfallet Roe mot Wade från 1973 har cirka 15 delstater i USA skärpt sina abortlagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.