Flera religiösa ledare och Labourledaren James Corbyn talar i norra London. Foto: Jonas Sverin/SVT

Spänd stämning efter misstänkta terrordådet i Finsbury Park

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter det misstänkta terrordådet utanför moskén Muslim Welfare House i norra London är stämningen spänd. Ledare för de tre världsreligionerna har samlats för att visa solidaritet och enighet. Samtidigt finns det en misstänksamhet bland lokalbefolkningen.

Det är högsommarvärme i London med temperaturer över 30 grader. Trots gassande sol står mängder av människor och försöker förstå vad som har hänt under natten. Många som bor i området blev vittnen och känslorna som beskrivs är en blandning av sorg, ilska och chock. Rykten cirkulerar om att det ska vara fler än en gärningsman och flera är kritiska till att det dröjde innan media började kalla dådet för ett misstänkt terrorattentat.

LÄS MER: Detta vet vi – Misstänkt terrordåd i London

”Låg skadade människor på marken”

En av dem som är kritisk är Mehdi. Han hade precis kommit ut från den större moskén Finsbury Park Mosque, som ligger runt hörnet, när han såg flera polisbussar köra förbi i hög hastighet ner mot moskén Muslim Welfare House.

– Jag sprang dit och såg hur det låg skadade människor på marken som fick första hjälpen. Jag såg även hur mannen som hade kört bilen sattes i en polisbil och kördes iväg.

LÄS MER: Skåpbil körde in i folkmassa: ”Alla offer var muslimer”

Stämningen: chock och ilska

Mehdi beskriver stämningen som chockad och arg. De senaste veckorna har det alltid varit mycket muslimer på gatan utanför moskén vid den tiden på dygnet på grund av Ramadan. Mehdi är helt övertygad om att gärningsmannen var medveten om det och slog till just då för att göra så stor skada som möjligt.

– Oavsett hur sanningen ser ut måste den fram. Vi måste få reda på vem gärningsmannen är, om han utförde dådet själv och varför han gjorde det, säger Mehdi.

Senare gick brittiska medier ut med att den misstänkte gärningsmannen är Darren Osborne, en 47-årig fyrabarnspappa.

Han säger att han är rädd att attacken ska inspirera andra personer att utföra liknande dåd mot muslimer och tror att det här kan öka spänningarna mellan olika grupper i samhället.

LÄS MER: Theresa May: ”För hög tolerans för islamofobi”

Kommer gå direkt hem

I kväll planerar han att gå till Finsbury Park Mosque som vanligt. Men i stället för att stanna kvar ute på gatan och prata med sina vänner efteråt som han brukar göra kommer han att gå direkt hem. Han tror att andra muslimer i området tänker göra samma sak.

Men alla muslimer i området tänker inte som Mehdi. Flera av de jag pratar om säger hur bra gemenskap det är i det mångkulturella området och tror inte att ett dåd som det här ska lyckas splittra samhället. En av dem är Kamel som säger att kristna, muslimer och judar länge har levt sida vid sida i fred vid Finsbury Park. Området beskriver han som vibrerande, lugnt och mångkulturellt.

Religiösa ledare: Står enade mot terror

Ett 10-tal ledare för de tre världsreligionerna islam, kristendom och judendom har också besökt platsen. De har stått sida vid sida och gjort gemensamma uttalanden. En av ledarna är Yousif al-Khoei som är aktiv i flera muslimska organisationer, bland annat Forum mot islamofobi och rasism. Han säger att företrädare för de olika religionerna kommit hit idag för att visa att de står enade mot terror.

– Det här dådet har potentialen att öka spänningarna i samhället. Det är därför alla vi religiösa ledare nu måste agera och visa enighet. Det är av intresse för hela samhället, inte bara den muslimska gemenskapen. Vi vill visa att vi står skuldra mot skuldra, hand i hand och jobbar tillsammans för att utrota den här cancern som sprider sig i vårt samhälle, säger Yousef Al-Khoei.

Strax efteråt gick de religiösa ledarna gemensamt in i Finsbury Park Mosque för att bland annat ha ett möte med premiärminister Theresa May.

Frilansreporter Jonas Sverin på plats i London. Foto: Jonas Sverin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.