En spansk militär desinficerar utanför ett sjukhus i Barcelona. Foto: EPA/Quique Garcia

Spanien kan bli det nya Italien

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnet har 655 personer dött till följd av covid-19 i Spanien. Dagen innan var det ännu mörkare med 738 döda. Landet kan därmed komma att bli det nya epicentret för smittan i Europa.

Spanien mardrömslika utveckling liknar två andra hårt drabbade länder – Kina och Italien. Men Spaniens utveckling går fortare och sprider sig i många fler regioner samtidigt.

I dag vid kl 14:30 hade 4 089 personer avlidit i Spanien enligt John Hopkins-universitetets sammanräkning, och mer än en tredjedel av dem har alltså rapporterats in under de senaste 48 timmarna.

Coronapandemin

Spaniens hälsominister Salvador Illa menar dock att den senaste statistiken från Spanien indikerar en ”stabiliseringsfas”.

– Toppen på kurvan närmar sig, sa Illa, men tillade att man måste avvakta ett par dagar till innan man slår fast att det är så. Under onsdagen gick dock Spanien om Kina i antalet döda, men ministern menar att antalet nya smittade nu skulle kunna stabiliseras, rapporterar CNN

Förlängt undantagstillstånd

Spanien har infört drastiska åtgärder för att hålla smittan stången. Det nationella nödläget som rått i 11 dagar förlängdes i dag till och med 12 april.

– Jag är övertygad om att den enda effektiva metoden mot viruset är social isolering, sade premiärminister Pedro Sanchez enligt El País.

Det nationella nödläget innebär att endast matbutiker, apotek, tobakshandlare och bensinstationer håller öppet. Spaniens befolkning sitter i karantän. Den som rör sig ute, utan giltigt skäl, kan dömas till fyra månaders fängelse. Hittills har den spanska polisen gripit 926 personer och en person på Teneriffa har dömts till fängelse.

Fruktan för ekonomisk kollaps

Mitt i krisen ökar också oron för framtiden. Spanien är ett av världens största turistländer. Men nu står branschen helt stilla. Stränder är avstängda på många håll, flygavgångar inställda och hotell får inte ta emot turister.

I dag röstade EU-parlamentet igenom att öppna upp EU-fonder till stöd för hälsovården, småföretag och arbetsmarknadsåtgärder i unionens medlemsländer. Men Spaniens premiärminister Pedro Sanchez efterfrågar en större kraftsamling från EU. Tillsammans med åtta andra EU-länder hoppas Spanien på någon form av gemensam euro-obligation för att få in pengar efter coronakrisen.

”Vi måste arbeta på ett gemensamt skuldinstrument för att få in pengar på marknaden på samma grund och till samma fördel för alla medlemsländer”, heter det i ett gemensamt brev inför toppmötet från ledarna i Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Portugal, Irland, Grekland, Slovenien och Luxemburg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet