Under tisdagen bekräftade ledarna för Spaniens socialdemokrater PSOE och vänsteralliansen Unidas Podemos att man kommit överens om att bilda en ny regering i Spanien Foto: Sergio Perez/Reuters/TT

Spanien: PSOE överens med Podemos om regeringsbildning

Uppdaterad
Publicerad

Spanska socialdemokraterna (PSOE) har kommit överens med vänsteralliansen Unidas Podemos om att bilda en ny spansk regering. Parterna behöver nu ytterligare 21 mandat för att få en egen majoritet i spanska parlamentet.

Beskedet kommer vid en presskonferens där PSOE:s Pedro Sánchez och Unidas Podemos Pablo Iglesias bekräftar att en uppgörelse om en ny koalitionsregering har nåtts.

Enligt Sánchez är den nya koalitionsregeringen öppen för att flera partier kan ansluta sig, och PSOE:s ledare ska nu försöka säkra tillräckligt med stöd för den nya regeringen i parlamentet.

Efter uppgörelsen med Unidas Podemos saknas ytterligare 21 mandat för att Sanchez ska få 176 mandat och en egen majoritet i spanska parlamentet.

Högernationalister gick starkt framåt

I söndags höll Spanien det fjärde parlamentsvalet på lika många år. PSOE blev största partiet med 120 mandat, tre färre än i april, och Podemos backade från 42 till 35 mandat.

Högernationalistiska Vox gick starkt framåt och fick 52 mandat, mer än dubbelt så många som i förra valet. Konservativa Partido Popular (PP) gick från 66 till 88 mandat och högerliberala Ciudadanos gjorde ett katastrofval och rasade från 57 till 10 mandat.

Politiskt dödläge håller i sig

Resultatet innebär att vänsterblocket får 155 mandat, vilket är klart färre än de 176 som behövs för att få egen majoritet i parlamentets underhus.

Därmed kvarstår det politiska dödläget i Spanien sedan förra valet. Efter valet i våras förhandlade partierna länge om en koalition, men utan att lyckas komma överens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.