Spaniens tidigare utrikesminister Alfonso Dastis skriver under ett avtal med sin saudiske motpart framför Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Spaniens ex-premiärminister Mariano Rajoy i Madrid i april. Arkivbild. Foto: AP/TT

Spanien stoppar vapenaffär med Saudiarabien

Publicerad

Spaniens nya socialdemokratiska regering backar från ett avtal, som tecknades i slutet av det tidigare konservativa styret, om att sälja 400 laserstyrda robotar till Saudiarabien.

De 9,2 miljoner euro, runt 95 miljoner kronor, som Riyad hunnit lägga ut för vapnen kommer att återbetalas, bekräftar en talesperson för det spanska försvarsdepartementet utan att gå in på anledningen till regeringens beslut.

Beskedet kommer sedan Saudiarabien och dess allierade mött massiv internationell kritik för ett flyganfall i Jemen i augusti då tiotals civila dödades, däribland 40 barn.

Militäralliansen påstår att den siktat in sig på en buss med rebeller.

Spanien är en av de största vapenexportörerna till Saudiarabien enligt Amnesty International, som tillsammans med andra rättighetsgrupper vid ett möte på tisdagen uppmanade regeringen att avbryta all vapenförsäljning till landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.