Foto: TT

Spanien firade sin nationaldag – mitt i en politisk kris

Publicerad

Under torsdagen har Spanien firat sin nationaldag till minne av när Christofer Columbus landsteg i Amerika. Ett firande som i år har kantats av både en flygolycka och en allvarlig politisk kris i landet. I Katalonien firas inte dagen alls.

Under dagen har det pågått flera traditionsenliga militäruppvisningar i landet samtidigt som Spaniens premiärminister Mario Rajoy står inför landets värsta politiska kris på flera årtionden.  

Landet är splittrat och Madrid-regeringen inväntar svar från Katalonien som säger att planerna på självständighet kvarstår. 

Den spanska flaggan

Tillsammans med kung Felipe VI anlände Mario Rajoy till en militärparad i centrala Madrid.  

Madridbon Beatriz Trapero menar att spanjorerna tidigare varit försynta när det kommer till att framhäva den spanska flaggan, men att det har ändrats den senaste tiden. 

– Jag älskar hur folk viftar med flaggan, säger hon till nyhetsbyrån AFP. 

Högerextrema grupper

I Katalonien viftades det också med den spanska flaggan. På plats i Barcelona fanns ungefär 150 högerextrema personer som demonstrerade med både den spanska flaggan och med högerextrema flaggor.  

En man som bara ville uppge sitt förnamn, Eduardo, till AFP menade att ”spanjorerna måste reagera för att försvara nationen”.

Ett bråk utbröt vid en uteservering, bord och stolar kastades men polisen var väl förberedda säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick som befinner sig i Barcelona. 

– Det är inte ovanligt att ultranationalister och huliganer dyker upp. Eftersom den spanska nationaldagen firas till minne av Christofer Columbus så drar den till sig personer som vill hylla den gamla stormaktstiden. 

– Jag passerade när polisen grep ett tiotal personer och det gick lugnt till, säger han.

Firar inte

I Katalonien firas inte den spanska nationaldagen som i resten av landet, inte bara för det kritiska politiska läget, utan för att traditionen inte existerar på samma sätt i Katalonien som i övriga Spanien. 

– När kommunhus håller stängt i resten av landet så markerar katalanerna med att hålla öppet, säger Christoffer Wendick.  

Firandet i resten av landet kom dock av sig när ett militärt flygplan störtade på vägen tillbaka från en uppvisning. Piloten avled.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet