Foto: TT

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy håller presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy höll klockan 12 en presskonferens med anledning av situationen i Katalonien.

– Krisen i Spanien fortgår, det är fortfarande ett allvarligt läge, säger SVT Nyheters utrikesreporter Lars Moberg.

Under presskonferensen framgick att Spanien nu kräver besked från Katalonien. Har de utropat självständighet eller inte?

– En formell fråga skickas nu till regionens styrande, säger premiärminister Mariano Rajoy.

Kataloniens självständighetskamp

”Förvirring”

Den katalanska regionpresidenten, Carles Puigdemont, sa under tisdagen att han vill följa folkets vilja och att han vill utropa självständighet – men inte just nu. Först vill han utforska möjligheterna till internationell medling mellan Katalonien och Spanien.

Under dagens presskonferens berättade premiärminister Mariano Rajoy om den förvirring som råder efter framträdandet.

– Nu får vi avvakta vad som kommer från Barcelona. Jag tror inte att ledarna där ger upp kravet om självständighet, säger Lars Moberg.

– Krisen i Spanien fortgår, det är fortfarande ett allvarligt läge.

42 procent röstade

1 oktober gick väljarna till val gällande Kataloniens självständighet, trots stort motstånd från den spanska regeringen. 42 procent av Kataloniens 5,34 miljoner röstberättigade gick till vallokalerna. 90 procent sa ja till en självständig stat.

– Det här är det allvarligaste i Spaniens demokrati på väldigt många år, sedan statskuppen 1981, säger SVT Nyheters utrikesreporter Lars Moberg.

Fakta: Artikel 155

Om Katalonien går vidare med självständighetsplanerna har inte Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uteslutit att ställa det regionala självstyret under centralregeringens kontroll. För att göra det skulle han behöva åberopa artikel 155 i den spanska konstitutionen — som aldrig tidigare har använts.

Tack vare sin grundlag är Spanien ett av världens mest decentraliserade länder, med 17 halvautonoma regioner med varierande kontroll över frågor som utbildning och sjukvård.

Folkomröstningen om Kataloniens självständighet förbjöds av Spaniens författningsdomstol. Artikel 155 ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Dessa åtgärder skulle kunna innefatta ett upphävande av den regionala regeringen, att inordna den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra under det spanska inrikesdepartementet eller till och med stänga det regionala parlamentet, enligt Javier Pérez-Royo från universitetet i Sevilla.

Rajoy kan dock inte ensidigt åberopa artikel 155, utan han skulle först behöva informera Carles Puigdemont om sin avsikt. Det skulle ge den katalanske ledaren möjlighet att byta linje.

Därefter skulle Rajoy behöva vända sig till senaten, där en kommitté måste stödja hans förslag och de juridiska riktlinjer som senaten sedan ska rösta om.

Källa: Reuters

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Den regionala styrande koalitionen lovade självständighet skulle utropas vid ett ja-resultat.

Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Omkring 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen var förbjuden av Spaniens författningsdomstol.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet