SVT:s utsända Per Anders Engler i Barcelona. Foto: SVT

SVT Nyheters utsända: ”Besvikelse och lättnad i Katalonien efter Puigdemonts tal”

Uppdaterad
Publicerad

Både besvikelse och lättnad präglar reaktionerna i Barcelona efter talet i går av Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont, rapporterar SVT Nyheters utsända. Många hoppas att dödläget bryts.

Hur reagerade människor du träffade efter den katalanske regionpresidentens önskemål om medling i självständighetsfrågan? 

– Det var som om luften gick ur många av de tusentals människor som samlats i går kväll här i centrala Barcelona, för att följa talet via storbildsskärmar. Många av dem visade öppet sin stora besvikelse. En ung man vi talade med sa att han ”förväntat sig ett historiskt beslut men istället fick en ljummen kompromiss”, säger SVT Nyheters utsände Per Anders Engler, på plats i Barcelona.

Kataloniens självständighetskamp

– Men det fanns också de som välkomnade regionpresidentens utsträckta hand till centralregeringen i Madrid. Många anhängare till en skilsmässa från Spanien är realistiska nog att inse att förutsättningarna för att utropa självständighet inte finns på plats just nu, och att kostnaden för det riskerar att bli för stor.

Hur bedömer du Madrid-regeringens vilja till medling och dialog med den katalanska självständighetsrörelsen?

– Hittills har regeringen Rajoy varit kallsinnig till de propåer om medling som gjorts av Kataloniens regering. Min gissning är att Spaniens regering kommer att gå med på samtal med Kataloniens ledning, med eller utan medlare, för att kyla ner en konflikt som bara trappats upp under en längre tid.

Det nuvarande politiska dödläget gynnar ingen. Och Spaniens konservative premiärminister Mariano Rajoy riskerar att uppfattas som alltför oförsonlig av andra autonoma regioner i landet om han vägrar samtala med katalanerna.

Vilken roll spelar EU?

– För EU är frågan om katalansk självständighet mycket känslig. Unionen har fullt upp med Brexit, det brittiska utträdet ur EU, och vill absolut inte ha problemet med katalansk separatism på halsen. EU:s ledare har manat Katalonien till besinning och känner sannolikt en åtminstone tillfällig lättnad i dag. Kataloniens regionpresident Puigdemont har bett EU att medla, men det vill unionen till varje pris undvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet