Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över tusen anhängare samlades utanför Socialistpartiets högkvarter i Madrid med vädjan om att Pedro Sanchéz inte avgår. I mitten, finansminister María Jesús Montero. Foto: Andrea Comas/AP/TT

Spanjorer vädjar till Pedro Sánchez: Avgå inte

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez hotar att avgå eftersom hans fru utreds för korruption.

Många spanjorer ber honom ändra sig.

Tusentals anhängare till Pedro Sánchez samlades på lördagen utanför Socialistpartiets högkvarter i Madrid för att vädja om att han inte ska avgå. Bland demonstranterna fanns flera ministrar, bland dem finansminister María Jesús Montero.

Anledningen till hotet från Sánchez är ett domstolsbeslut om att utreda hans fru Begoña Gómez för korruptionsbrott. Fallet inleddes efter klagomål från en antikorruptionsgrupp vars ledare uppges vara kopplad till extrema högergrupper.

En åklagarmyndighet har därefter begärt att utredningen ska läggas ned, men fallet har fått den 52-årige premiärministern att ställa in alla offentliga evenemang och hota med att avgå.

Över 12 000 anhängare samlades utanför partihögkvarteret, med banderoller som vädjade till Sánchez att ändra sitt beslut.

– Jag hoppas att Sánchez meddelar på måndag att han fortsätter att vara premiärminister, säger Sara Dominguez till nyhetsbyrån AFP.

Antikorruptionsgruppen hävdar i sin tur att anklagelserna mot Begoña Gómez grundar sig på medieuppgifter och att gruppen inte kan garantera sanningshalten i uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.