Spaniens premiärministern Pedro Sánchez hotar med att avgå sedan hans hustru utreds för korruption. Foto: ANDER GILLENEA

Spaniens premiärminister hotar med att avgå – frun utreds för korruption

Publicerad

Spanien står inför vad som skulle kunna bli en rejäl politisk kris. Premiärministern Pedro Sánchez hotar med att avgå sedan hans hustru utreds för korruption.

”Det här är en operation för att trakassera mig och få mig att ge upp på politiken”, skriver han i ett brev på X.

Brevet från Sánchez som skakat om det spanska styret publicerades efter att en domstol på onsdagen meddelat att hans fru Begoña Gomez utreds för korruption.

Exakt vad utredningen handlar om är ännu inte känt, men sannolikt utgår den från uppgifter som cirkulerat i spanska medier på sistone. Kortfattat har Gomez där anklagats för att ha missbrukat sin ställning för att vinna affärsmässiga fördelar.

Gomez har själv inte bemött anklagelserna, men Sánchez har bestämt hävdat att hans fru inte gjort något fel. I brevet beskriver han det hela som smutskastning och meddelar att han ställer in sina åtaganden i några dagar framöver.

”Jag behöver ta en paus för att tänka. Jag måste fråga mig själv om det här är värt det”, skriver Sánchez.

”Rena händer” ligger bakom

Enligt domstolen inleddes rättsprocessen på initiativ av en grupp namn Manos limpias (Rena händer). Organisationen beskriver sig själv som ett fackförbund, men den huvudverksamheten utgörs av att driva rättsfall, skriver nyhetsbyrån AP.

Manos limpias nyttjar ofta en spansk lag som närmast kan liknas vid det svenska systemet med allmänt åtal. Den spanska varianten gör gällande att vem som helst kan agera part i vissa brottmål, även om de inte direkt påverkats av brottet.

Organisationen och dess ledare kopplas enligt Reuters till den spanska ytterhögern, och målen som man tar sig an har ofta kopplingar till politiska ambitioner i samma riktning, skriver AP.

Mycket står på spel

Om Sánchez skulle slå slag i hotet om att avgå står Spanien av allt att döma inför en minst sagt skör politisk situation.

Premiärministern och hans socialdemokratiska PSOE fick i fjolårets val se sig besegrade av konservativa Partido popular – men lyckades ändå hålla sig fast vid makten genom en koalition.

Till råga på det väntar nu EU-valet runt hörnet, samtidigt som lokalval ska hållas i Katalonien vars eventuella självständighet sedan länge varit en infekterad fråga i spansk politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.