Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nästan sju procent av Teneriffa har brunnit – räknas som ”katastrofzon”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden på Teneriffa är fortsatt utom kontroll. Knappt sju procent av den spanska semesterön har brunnit.

Samtidigt rasar flera bränder även i Grekland.

Branden på Teneriffa tog fart för en vecka sedan och beskrivs som den värsta på Kanarieöarna på 40 år. Omkring 15 000 hektar beräknas ha drabbats av lågorna – motsvarande nästan sju procent av ön.

Enligt lokala myndigheter har totalt 12 000 personer behövt evakueras. En del av dem har dock kunnat återvända till sina hem. Det finns inga rapporter om skadade personer.

Klimatkrisen

Räknas som ”katastrofzon”

De senaste dagarna har släckningsarbetet trots allt gått framåt tack vare goda väderförhållanden, rapporterar El Mundo. Branden rasar däremot fortsatt i områden med svårtillgänglig terräng.

– Det värsta är bakom oss, sa Kanarieöarnas regionpresident Fernando Clavijo på måndagen enligt Reuters.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har besökt Teneriffa och uttryckt sitt stöd till dem som drabbats av förödelsen. Regeringen har meddelat att brandområdet ska räknas som en ”katastrofzon”, vilket möjliggör utökat statligt stöd.

I söndags uppgav Fernando Clavijo att en utredning av civilgardet konstaterat att branden startats avsiktligt. Ingen har gripits i nuläget.

Grekland hårt drabbat

Samtidigt är Grekland också på flera håll hårt ansatt av skogbränder. Hela 53 nya bränder utbröt på måndagsmorgonen, uppger myndigheter enligt ABC News. Lågorna har fått ytterligare spridning på grund av stormvindar i kombination med varmt och torrt väder.

På tisdagen meddelade grekisk räddningstjänst att 18 kroppar hittats i en brandhärjad skog nära gränsen till Turkiet, skriver BBC. De har ännu inte kunnat identifieras. Tidigare har det rapporterats att totalt två personer dött och två skadats till följd av bränderna.

Den största skogsbranden rasar i närheten av Alexandroupolis i nordöstra Grekland. Man har evakuerat flera byar i området och ett antal hus ska ha förstörts. Dessutom brinner det bland annat utanför huvudstaden Aten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat två vattenskopande brandflygplan till Grekland för att bistå i släckningsarbetet. De lämnade Skavsta flygplats på tisdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet