Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bränderna fortsätter att härja i Kanada – Hör boende Audrey Henderson som är en av dem som evakuerat från branddrabbade Yellowknife. Foto: Reuters

Myndigheter kritiserar drönarturister vid bränderna i Kanada: ”En fråga om liv och död”

Uppdaterad
Publicerad

Brandturister försvårar släckningsarbetet och utsätter även räddningsarbetare för livsfara vid de omfattande skogsbränderna i Kanada. Det uppger ledningen i British Columbia, som nu uppmanar besökare att sluta flyga med drönare vid katastrofområdet.

Skogsbränderna i Kanada fortsätter att rasa.

Efter omfattande evakueringar i Yellowknife i centrala delen av landet har även sammanlagt omkring 30 000 invånare hittills tvingats lämna sina hem i landets västra del.

Ytterligare omkring 36 000 boende står redo att lämna sina bostäder i provinsen British Columbia, som ligger vid landets västkust, där över 380 bränder härjar – varav 150 bedöms vara utom kontroll.

Samtidigt går Bruce Ralston, skogsminister i British Columbia, ut med en varning till de allt fler så kallade ”brandturister” som reser till eldhärdarna och filmar med drönare.

– Drönare är en signifikant risk för våra luftburna räddningsarbetare som bekämpar bränderna. Nu är inte rätt tillfälle att fotografera aktiva bränder. Det är inte bara oansvarigt, utan även olagligt att flyga dem i dessa område, säger han enligt Reuters.

Uppmanar till evakuering

Turisterna har i flera fall försvårat evakueringar och även påverkat räddningsarbetet.

Bowinn Ma, ansvarig minister i British Columbia, betonar även vikten av att följa evakueringsordrarna.

– Det är en fråga om liv och död inte bara för människorna i dessa fastigheter utan även för de första som lämnar för att sedan återvända och uppmana människor att ta sig i väg, säger hon till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.