Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juli lär bli den varmaste månaden någonsin enligt FN:s och EU:s klimatprogram. ”Så länge koncentrationen av växthusgas i atmosfären ökar globala temperaturen”, säger Rolf Döscher, klimatforskare på SMHI.

Juli 2023 den varmaste månaden som någonsin uppmätts

Uppdaterad
Publicerad

Juli i år kommer att bli den varmaste månaden som någonsin uppmätts globalt. Det kan en analys från Leipzigs universitet redan nu slå fast med hjälp av prognosdata fram till slutet av månaden.

– Vi kan behöva gå tillbaka tusentals, om inte tiotusentals, år för att hitta liknande varma förhållanden på vår planet, säger Karsten Haustein, forskare vid Leipzigs universitet.

I början av juli sattes nya toppnoteringar för de varmaste dagarnasom uppmätts globalt, med en genomsnittlig temperatur som förförsta gången var över 17 grader. Det enligt det amerikanskacentret för miljöprognoser (NCEP).

EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus bekräftade också undertorsdagen att nuvarande månad är på god väg att bli den varmaste somuppmätts globalt. En av de bakomliggande orsakerna ärväderfenomenet El Niño som nu är tillbaka, vilket innebär atttemperaturen på ytvattnet i delar av Stilla havet stiger övernormala nivåer. Men det är inte hela förklaringen.

Klimatkrisen

– Även om El Niño bidrar till värmen är den grundläggande orsakentill att vi ser den här typen av rekord människans fortsattautsläpp av stora mängder växthusgaser. Eftersom effekterna av ElNiño visar sig fullt ut först under andra halvåret, kommer julisannolikt att följas av fler rekordvarma månader fram tillåtminstone början av 2024, säger Karsten Haustein.

Kan bli nytt rekordår

Samtidigt har de åtta senaste åren, från 2015 till 2022, varit devarmaste som uppmätts globalt, enligt FN:s meteorologiska organWMO. Men 2023 kan bli ännu varmare.

– Att El Niño nu är på gång gör att finns det en förhöjdsannolikhet att 2023 kommer att bli ett nytt rekordår, RalfDöscher, chef för SMHI:s klimatmodelleringsenhet Rossby Centre.

FN:s generalsekreterare António Guterresvarnar för att eran av global uppvärmning är förbi och att vi nu stigit in i ”kokningens era”.

– Klimatförändringarna är här. De är skrämmande. Och det här är bara början, säger han enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet