Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chiara Gatti turistar i Rom och uppskattar att myndigheterna delar ut gratis vattenflaskor och har stationer för påfyllning. Foto: AP

Värmerekord i Rom – över 40 grader

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen registrerades ett nytt värmerekord i den italienska huvudstaden Rom – 41,8 grader, rapporterar Reuters. Detta är ett av flera värmerekord som slagits i världen i år.

Extremvärmen har drabbat samhällen hårt runt om i världen. I Kina har rekordtemperaturen 52,2 grader uppmätts och i södra Europa pratar man om värmeböljan Kerberos där temperaturer över 40 grader uppmätts.

I Italien har det gått ut röda vädervarningar för flera städer, som betyder att det finns hälsorisker även för friska personer. Under fredagen fattade grekiska myndigheter beslutet att tillfälligt stänga Akropolis i huvudstaden Aten för att ”skydda” besökare.

Väntas bli varmare i Europa

Den andra vågen av värme i Europa som väntas komma de närmaste dagarna kallar italienska meteorologer för Karon, och det beräknas bli uppemot 48 grader på vissa platser.

Värmerekorden tros delvis bero på värmefenomenet El Niño och delvis på global uppvärmning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog förklara väderfenomenet El Niño – och varför de närmaste åren kan slå det gamla värmerekordet från 2016. Foto: SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.