Spanska regeringen tar mensförslag vidare

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska regeringen har godkänt ett lagförslag som innebär betald ledighet vid menstruationssmärtor och utvidgad rätt till abort.

Förslaget ger anställda med kraftiga menssmärtor möjlighet till minst tre dagars ledighet varje månad mot läkarintyg. Åtgärden är en del av ett paket om reproduktiv hälsa, som också omfattar krav på avskaffad moms för bindor och tamponger, samt en lagändring som gör det tillåtet för 16- och 17-åringar att göra abort utan föräldrarnas godkännande.

Om förslaget även godkänns i parlamentet blir Spanien det första landet i Europa som erbjuder betald frånvaro vid menssmärtor.

– Dagarna med smärta på jobbet är över, säger landets jämställdhetsminister Irene Montero.

Spanien blir dock inte först i världen att införa mensledighet. Detfinns exempelvis redan i Sydkorea och Indonesien.

Splittrad debatt

Frågan om mensledighet har visat sig vara kontroversiell och harsplittrat både landets koalitionsregering och fackförbunden. Ettmotargument som framförts från fackförbundet UGT är attmensledighet kan leda till att kvinnor stigmatiseras, vilket i sintur kan gynna män i rekryteringen och indirekt påverka ”kvinnorstillgång till arbetsmarknaden”.

Spaniens andra stora fackförbund, CCOO, välkomnar å sin sidaåtgärden och menar att det är ett ”stort lagstiftningsframsteg somkommer att sätta ljus på ett hälsoproblem som ignorerats”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.