Ryanair-anställda demonstrerar utanför flygplatsen i Barcelona. Foto: Enric Fontcuberta/EPA/TT

Ryanairs personal i Spanien uppmanas att strejka året ut

Publicerad

De spanska fackföreningarna USO och Sitcpla uppmanar sina Ryanair-anställda medlemmar att fortsätta strejka fram till januari nästa år. Detta bland annat på grund av att elva personer har sagts upp i samband med strejken.

– Eftersom företaget inte har kunnat lyssna på arbetarna har vi tvingats utlysa nya strejkdagar, säger Lidia Aransanz, en ledare för USO:s Ryanair-sektion, enligt Reuters.

Kabinpersonal i Spanien vid det irländska flygbolaget Ryanair har strejkat sedan juni i år. Nu uppmanar de spanska fackföreningarna USO och Sitcpla sina medlemmar att strejka från måndag till torsdag varje vecka fram till den 7 januari.

Trots att anställda har strejkat sedan i slutet av juni, med över 300 inställda flyg som konsekvens, har Ryanair vägrat att förhandla om en förbättring av de anställdas arbetsvillkor, skriver El País. Enligt flygbolaget har strejken ytterst liten effekt på flygresorna i stort. Spansk lagstiftning kräver att flygpersonalen erbjuder minimiservice även under strejk och därför påverkas resenärerna i mindre grad än i andra länder, rapporterar Reuters.

Kräver återanställning av uppsagd personal

Fackföreningarna kräver att flygbolaget börjar följa landets arbetsrättsliga lagar och att de går med på att förhandla om kollektivavtal. Dessutom begär de att de elva anställda som sagts upp i samband med strejken återanställs.

”Vi begär inte löneökningar på 167 procent som Ryanair hävdar, utan löneuppdateringar som sträcker sig från 8 procent för de med högst lön till 16 procent för de arbetare som inte ens når minimilönen”, skriver USO i ett pressmeddelande.

Enligt El País reser en fjärdedel av alla passagerare till och från Spanien med Ryanair. På onsdagen ställdes nio flyg in och 42 drabbades av förseningar på grund av strejken. De mest påverkade städerna är Barcelona, Madrid, Malaga och Palma de Mallorca, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amatheadådet och skotten i Ådalen, två konflikter centrerade kring strejkare och strejkbrytare, något som kommit att forma modern svensk arbetsrätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.