Mohammed Mursi under sin valkampanj i Kairo. Foto: Scanpix

Spänt läge i Egypten inför Mursis tal

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens president Muhammad Mursi ska i ett tv-tal i dag ta upp det dekret som han utfärdade i förra veckan, om att presidentens beslut inte kan överklagas.

Enligt en källa i presidentens stab ska Mursi i talet förklara motiven bakom det omstridda dekretet, som lett till omfattande protester. Dekretet låter den redan mäktige presidenten fatta beslut ”som är slutgiltiga och som inte är föremål för överklagan”. Kritikerna anklagar Mursi för att försöka göra Egypten till en diktatur.

Medan protesterna ökar i styrka skyndar den kommission som skriver ett utkast till ny konstitution i Egypten på sitt arbete. Efter att ha utfärdat sitt starkt kritiserade dekret om ökade maktbefogenheter gav president Muhammad Mursi kommissionen fram till februari på sig att avsluta arbetet, men enligt kommissionens ordförande kommer ett utkast att presenteras redan i dag, rapporterar den egyptiska nyhetsbyrån Mena enligt AFP.

Att förslaget väntas redan nu kom som en chock för många oppositionella liberala och kristna som vägrat delta i skrivandet av konstitutionen då de anklagar islamisterna för att försöka dominera dess utformning, enligt AFP.

Brödraskapet hävdar dock att det är nödvändigt att påskynda processen för att Egyptens politiska övergång ska säkras.

I samma kontroversiella drag där Mursi genom ett dekret ställde sina beslut över författningsdomstolens juridiska prövning ställde presidenten även grundlagskommissionen utanför domarnas makt. Därmed är det oklart om författningsdomstolen har någon makt kvar över grundlagens utformning.

Om kommissionen antar grundlagsutkastet hamnar det på Mursis bord för godkännande. Presidenten väntas då utlysa en folkomröstning om saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester i Egypten

Mer i ämnet