Ett tält restes över brottsplatsen i Woolwich i sydöstra London. Foto: Scanpix

Brutalt mord på öppen gata

Uppdaterad
Publicerad

En man dödades på onsdagen i sydöstra London i vad som brittiska medier beskriver som ett möjligt terrordåd.

Med en köttyxa i handen förklarade sig en av de misstänkta gärningsmännen inför en kamera.

– Jag ber om ursäkt för att kvinnor är tvungna att bevittna detta i dag, men i vårt land måste våra kvinnor se samma sak. Ni kommer aldrig att vara säkra. Avsätt er regering, de bryr sig inte om er, skrek mannen och gick över gatan där en man låg mördad.

Soldatmord i London

En rad ögonvittnen säger till brittiska medier att de två misstänkta gärningsmännen, viftandes med köttyxor, bad förbipasserande att fotografera dem ”som om de ville vara med på tv”.

På torsdagen bekräftade regeringskällor för BBC att mannen som mördades var anställd av den brittiska försvarsmakten.

De två misstänkta gärningsmännen sköts av polis, enligt BBC. De har förts till sjukhus där de får vård för sina skador.

Premiärminister David Cameron kallar händelsen ”chockerande”. Nu återvänder han i förtid från sitt besök i Frankrike för att följa utvecklingen efter mordet i London. Han hävdar att det finns starka indikationer på att ”den barbariska attacken” var terrorrelaterad.

Ett antal vapen

Enligt polisen inträffade händelsen vid 15.20-tiden på eftermiddagen svensk tid. Ögonvittnen säger att två män kom till platsen i bil, körde på offret och sedan hackade honom med köttyxor varpå de dumpade kroppen på gatan, uppger CNN.

– Ett antal vapen sägs ha använts, inklusive ett skjutvapen. När polisen kom till platsen hittades en man död, säger Simon Letchford vid Metropolitan Police i London.

Bilder från platsen visar blodspår utefter trottoaren.

– Det var hemskt, chockerande. Det var mitt på ljusa dagen, säger ögonvittnet Adrian Greene till Sky News.

Londons borgmästare Boris Johnson kallar attacken för ett ”vämjeligt, förvirrat och oförlåtligt våldsdåd” och regeringen sammankallade krisstaben ”Cobra” under eftermiddagen.

Premiärminister David Cameron ska senare på torsdagen hålla ett specialinsatt möte med krisstaben Cobra om det inträffade.

Säkerheten har höjts vid samtliga militärförläggningar i landet.

Högerextremister i protest

Kravallpoliser skickades på onsdagskvällen till Woolwich i sydöstra London, sedan 150 medlemmar i högerextrema English Defence League samlats för att protestera mot det brutala mordet.

-Stämningen är väldigt spänd mellan polisen och demonstranterna, sade Sky News reporter.

Det brutala mordet skakar Storbritannien och många fruktar nu att det ska skada den muslimska befolkningen i landet. Sky News rapporterar att två män har gripits efter attacker mot moskéer i Kent och Essex.

Enligt Reuters uppger källor med insyn i utredningen att polisen undersöker en misstänkt koppling till Nigeria, utan att precisera närmare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soldatmord i London

Mer i ämnet