”Vi behöver få kontroll vid den yttre gränsen”, säger EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) och ställer sig bakom den svenska EU-kommissionären Ylva Johanssons (t.h) EU-gemensamma migrationspakt. Foto: Fredrik Persson/Francisco Seco/TT

Splittring i EU om gemensam migrationspolitik

Publicerad

I skuggan av pandemin fortsätter människor att söka sig till Europa och riskera livet på Medelhavet. Den infekterade frågan om hur EU ska hantera migrationen debatteras i Bryssel och vägen till en gemensam politik är lång och snårig.

De senaste dagarna har tusentals människor försökt simma över gränsen från Marocko till den spanska enklaven Ceuta.

Återigen aktualiseras det att EU inte har någon gemensam migrationspolitik. Uppgiften att försöka snickra ihop en sådan ligger på den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson.

Hon har lagt ett förslag till migrationspakt, där fokus ligger på att bekämpa människosmugglingen och att ett nej ska vara ett nej – EU ska bli bättre på att se till att de asylsökande som får avslag återvänder.

”Vi behöver stoppa den ekonomiska migrationen”

Det uppskattas av den liberalkonservativa partigruppen EPP.

– Vi behöver få kontroll vid den yttre gränsen. Vi behöver se till att i praktiken stoppa den ekonomiska migrationen till Europa. Då klarar vi också av att hantera de som kommer till Europa och som har asylskäl, säger EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M).

Men andra tycker att förslaget är för restriktivt.

– Det är en migrationspolitik som hellre krokar arm med skurkstater som Turkiet och Libyen än står upp för mänskliga rättigheter och asylrätten, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Det blir inte lätt att komma överens

Innan en gemensam politik kan bli verklighet måste medlemsländerna och parlamentet hitta en kompromiss och det kommer inte bli lätt. Migrationen är kanske den mest infekterade politiska frågan i Europa.

– Ingen ska behöva dö på Medelhavet. Vi måste bygga lagliga vägar. Och varje medlemsland måste ta sitt ansvar, varför har vi annars den här gemenskapen om inte medlemsländerna ställer upp för varandra? säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Att alla medlemsländer ska ta sitt ansvar är den svenska regeringens linje, som också drivs hårt av bland andra Italien. Tomas Tobé (M) menar att det är orealistiskt.

– Jag menar att det är ett genuint svenskt intresse att få en europeisk lösning på plats. Jag tror att det är möjligt att göra. Men då måste vi också inse att vi överger detta med tvingande omfördelning av asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.