”Sport att ge sig på Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Mellanösternexperten Anders Persson tycker inte att Wallströms uttalande var särskilt anmärkningsvärt utan menar att kritiken grundar sig i politiska miljön i Israel.– Det har i Israel utvecklat sig till en kultur av att kritisera Sverige, säger Persson.

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet och Linnéuniversitetet, är inte förvånad över den kritik som nu riktas från Israel mot Margot Wallström.

– Tyvärr har det i Israel utvecklat sig till en kultur av att kritisera Sverige och leta tillfällen att göra det. Många politiker i Israel försöker ge sig på Sverige för att på så sätt tjäna några poäng på hemmaplan. Det är nästan en sport i Israel och ge sig på Sverige och särskilt Wallström och fördöma hennes uttalanden, säger Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet och Linnéuniversitetet.

Dåliga relationer

Kritiken från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu handlar om utrikesminister Margot Wallströms (S) uttalanden om Israel under en interpellationsdebatt i fredags.

Under debatten tog Wallström avstånd från palestiniers knivattacker mot israeler och sade att Israel har rätt att försvara sig. Men hon talade även om ”utomrättsliga avrättningar” från Israels sida

Men Anders Persson berättar att han inte reagerade på Margot Wallströms uttalande om ”utomrättsliga avrättningar”.

– Det hon pratade om är något som Amnesty har tagit upp tidigare i flera rapporter. Det är inte ett särskilt anmärkningsvärt uttalande egentligen. Motsättningarna mellan Israel och Sverige beror på att länderna har olika syn på flera av sakfrågorna i konflikten. Israel och Sverige har utan tvekan väldigt dåliga politiska relationer och har så haft under en lång tid, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.