Foto: TT/AFP

Sri Lanka: Presidenten uppmanar höga tjänstemän att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Stark kritik har riktats mot säkerhetstjänsten i Sri Lanka för att den ignorerat varningssignalerna om ett stundande terrordåd. Nu uppmanar presidenten landets högste polischef samt statssekreteraren vid förvarsdepartementet att avgå, uppger källor till Reuters.

Orsaken till att president Sirisena sparkar de två cheferna är att landets säkerhetstjänst, trots starka varningssignaler, inte vidtog några åtgärder för att stoppa terroristerna.

Bland annat ska indisk säkerhetstjänst försett myndigheterna med detaljerade uppgifter om att terrordåd förbereddes mot bland annat kristna kyrkor, men ingen agerade. Enligt talmannen i landets parlament så lät högt uppsatta tjänstemän medvetet bli att vidarebefordra informationen.

Åtta av de nio självmordsbombare som utförde attentaten på påskdagen har identifierats. De är samtliga lankesiska medborgare, högutbildade och ekonomiskt välbeställda. En av dem ska ha studerat juridik i Storbritannien och Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet