SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström och utrikesreporter Carl Fridh Kleberg. Foto: SVT

Publikens frågor till SVT:s korrespondent och utrikesreporter

Uppdaterad
Publicerad

Snart har kriget i Ukraina pågått i tre månader. SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström och SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg i Ukraina svarade på publikens frågor om kriget.

Chatt med Bert Sundström och Carl Fridh Kleberg om kriget i Ukraina

Hej alla, vi fick in enormt mycket frågor vilket förstås är väldigt kul men jag, Carl, har nu hört från redaktör att vi ska knyta ihop detta. Har man specifika frågor till just mig kan man mejla (vad Bert har möjlighet till får han själv säga) så ska jag försöka svara*.

Tack för visat intresse.

*Detta inkluderar även hårdrocksrelat som jag inte har möjlighet att svara på här.

Linus • Som jag förstår det så verkar folket i Donbass och de andra platser där det krigats tidigare vara till största del rysktalande och har ju uppenbarligen varit milt sagt ”upprörda” över hur resten av Ukraina sett dem. Borde inte de ha rätten att bryta sig loss från ukraina om det är det de vill?

Stor skillnad på visst missnöje och stark samhörighetskänsla kontra en önska till separatism eller att tillhöra Ryssland som jag inte har sett några belägg för innan kriget började 2014.

Bjarne • Hur ser du på att du är den enda korren på SVT värd namnet korrespondent? Vad ska dom andra göra för att steppa upp?

Jag antar att denna fråga är till Bert så kan får väl svara om han ser den. :)

Lars • Vad ska Ryssland ha Ukraina till? Hur stort vill Ryssland bli? Vet man Rysslands hela agenda? Om Ryssland tillskansar sig Ukraina kommer sanktionerna från EU och övriga världen ligga kvar?

Jag tror att Ryssland skulle nöja sig bra med att Ukraina underkastade sig Moskvas vilja på liknande sätt som Belarus, fast helst ännu mer långtgående. Att ta över hela Ukrainas territorium är ju inte bara i princip omöjligt utan också dumt och opraktiskt.

Arne Johansson • Det här kriget är vansinne och jag är absolut inte pro-rysk, tvärtom.
Men lyssnade man på Putins anledning att "befria" ryssarna i Donbass så finns det väl en uns av sanning i det. En av många anledningar var väl att man efter euromaidan, som trots allt var många ukrainska nationalister som antog en lag att stoppa ryska språket och ryska sedvänjor, vilket startade både Krim och att DNR och LNR bildades. Därefter har även Ukrinarna brutit mot Minskavtalet under hela konflikten sen 2015 typ. Ukrainarna är inte guds bästa barn heller mot ryssarna i Donbass. Tycker tyvärr att västerländsk rapportering också har en släng av propaganda. Skulle gärna se en opartisk dokumentär om denna konflikt, och bakgrund.

Nej, det ligger ingen sanning i den ryska propagandan. De ryskkontrollerade områdena i Donetsk och Luhansk är banditstater.

Ingen lag antogs för att stoppa det ryska språket. När jag intervjuade president Porosjenko talade vi ryska. Samma när jag pratade med Zelenskyj.

Det är R som konsekvent har förhindrat Minskavtalen. Det finns massor av bra dokumentärer om hur R ockuperar och förstör i östra U.

Jag har intervjuat "chefen" för Donetsk, en ökänd ekonomisk brottsling. Men sedan fyra år är jag av R stoppad att komma in i folkrepublikerna.

Torbjorn S • Varför får Putin så lite framgång i Ukraina? Fastnar delar av militärbudgeten hos oligarker inblandade i vapenindustrin?

Bert kanske har mer tankar om detta, men några uppenbara skäl verkar ju vara den enorma korruptionen i ryska militären och underrättelsetjänsten (och statsapparaten allmänt), dålig information eftersom ingen vill komma med dåliga nyheter eller utmana Putins världsbild, samt att ukrainarna helt enkelt kämpar bättre än vad Ryssland m fl väntat sig. Om än då med väldigt viktig hjälp från väst som också den varit större än Ryssland m fl nog trott.

Malin • Hur skyddar man kvinnorna i Ukraina?

Det beror på hur du menar. Man har militären, territorialförsvaret och polis och andra sådana som man kan tänka sig. I vilka det, vilket ju är relevant, också ingår många kvinnor som bidrar till att skydda varandra och andra ukrainska kvinnor och män.

Olle • Hur ser framtiden ut för Ukraina ut om Putin avlider i sin sjukdom som han påstås har? Många personer runt honom verkar ta avstånd från hans inställning till ” militära operationen ” av Ukraina.

Det vet man inte. Men en sak är ju att många antar att den som hypotetiskt kommer efter Putin vore mindre hårdför och hökaktig än vad han är, vilket verkligen inte behöver vara fallet. Tvärt om är många av de i absolut makttoppen (tidigare FSB-chefen Nikolaj Patrusjev ligger nära till hands) så vitt man vet nog ännu hårdare i sin hållning mot väst och i förlängningen Ukraina.

Anders Ahlström • Varför är Georgiens regering så slapp mot Ryssland trots att befolkningen är för EU och Nato?

Georgiens styrande parti Georgisk dröm har ju i en georgisk kontext stått Ryssland närmare än oppositionen, milt uttryckt. Det är såklart ett spänt och känsligt läge just nu, men de är väl inte med självklarhet de som tar hårdast linje mot Ryssland om de själv får välja.

Ola • Vi har hus i spanien, förut var det massor av ryssar där. Nu när jag va där nyss såg jag inte en enda bil med "RUS" på bakluckan, eller hörde rysska någonstans. Kan inte ryssarna resa till spanien längre? Vad sker med alla fastigheter som ryssarna äger därnere nu? Kan dom betala sina spanska räkningar?

Jo, de kan. Men det har blivit mycket dyrt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet