Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslandskorrespondent Bert Sundström förklarar de ryska reaktionerna på Sveriges Natobesked: ”Troligt att Ryssland förstärker Kaliningrad”. Foto: SVT

Sundström: Troligt att Ryssland förstärker sina stridskrafter i Kaliningrad

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin anser inte att Sverige och Finlands medlemskap i Nato utgör ett direkt hot mot landet. Men att landet förstärker i Kaliningrad, i form av stridsfartyg och fler robotar, är troligt enligt SVT:s korrespondent Bert Sundström.

– Man ska tolka det som att han menar vad han säger. Finland och Sveriges medlemskap i Nato utgör inget direkt hot mot Ryssland, säger Bert Sundström i Aktuellt, om Putins uttalande på måndagen.

Men om framförallt Finland bygger nya styrkor eller placerar baser från Nato i landet nära den ryska gränsen kan presidenten känna att han måste agera på det, enligt Sundström.

– Men i nuläget och för en överskådlig tid säger han att ”Jaja, de går med i Nato, det kan jag ta”.

I nuläget finns det inget som tyder på att Ryssland planerar att agera militärt. Men det är troligt att man kommer förstärka sina stridskrafter i Kaliningrad.

– Men det kan man nog se som preventivt agerande, att man ska visa Sverige att Ryssland är nära och om Ryssland skulle vilja har de kapacitet att agera militärt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet