Arenan i Erbil badar i kurdiska flaggans färger, och förväntningarna är skyhöga blad kurderna. Foto: SVT/Niclas Berglund

”Stämningen här är euforisk, nästan galen”

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting tyder på att den kontroversiella folkomröstningen bland kurderna i norra Irak kommer att ställas in. Allt talar för att de flesta kommer att rösta ja till kurdisk självständighet på måndag. SVT Nyheters Stefan Åsberg och Niclas Berglund är på plats i staden Erbil.

– Det var en euforisk, nästan galen stämning när Masoud Barzani (president i den självstyrande kurdiska regionen) talade på en fotbollsstadion. Folk svimmar, skriker och backar inte en meter från kravet på ett eget land, berättar Stefan Åsberg.

President Barzani ska snart hålla ett av de största tal någonsin inför sitt folk på arenan i centrala Erbil. Foto: Niclas Berglund/SVT
Kurdernas självständighetskamp
En av många stolta kurder som viftade med kurdiska flaggan. Foto: Niclas Berglund/SVT

Bränner irakiska flaggan

Han har till och med sett människor slita sönder den Irakiska flaggan, något som varslar om hur känslig och kontroversiell folkomröstningen är. Förutom splittringen av Irak växer oron för kraven på kurdisk självständighet ska sprida sig vidare till Turkiet, Iran och Syrien och skapa instabilitet och ytterligare konflikter.

Polariseringen är kraftig mellan kurderna och det irakiska styret, här bränner de den irakiska flaggan i protest. Foto: Niclas Berglund/SVT

Lovar eget land

– Barzani vill börja förhandla om självständighet direkt efter folkomröstningen. Löftet till anhängarna är att de inom två år kommer att ha brutit sig fria från Irak och ha en egen stat, säger Stefan Åsberg.

President Barzani talar inför tusentals åhörare på stadion, Franso Hariri Erbil. Foto: Niclas Berglund/SVT
Säkerheten var stor kring presidentens besök på arenan. Foto: Niclas Berglund/SVT

Kontroversiell gräns

Att kurderna dessutom vill att den nya gränsen ska gå vid Kirkuk och att oljerikedomarna där ska hamna under kurdisk kontroll gör folkomröstningen än mer kontroversiell.

– Men frågar man folk på gatan här i Erbil säger de bara att de har väntat länge nog på få ett eget land.

En man i folkhavet på arenan i Erbil. Foto: Niclas Berglund/SVT

Fakta: Irakiska Kurdistan

  • Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det omfattar omkring 50.000 kvadratkilometer och därt bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).
  • Det självstyrande områdets huvudort är Erbil, som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.
  • Dagens gränser är dock omstridda och många har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.
  • Hälften av Iraks olja produceras i områden som kurderna anser tillhör Kurdistan, men inkomsterna därifrån kontrolleras av regeringen i Bagdad. Reglerna kring detta har varit hett omstridda. Om Kurdistan lyckas etablera en egen oljeutvinning och -försäljning kommer det att möjliggöra kurdisk självständighet, eftersom landet då har en ekonomisk grund att stå på.

Källa: Landguiden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurdernas självständighetskamp

Mer i ämnet