Rasmassor efter orkanen Michael. Foto: Gerald Herbert, TT/AP

Stark orkansäsong – tecken på klimatförändringar?

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs större ansträngningar för att sakta in den globala uppvärmningen, har hundratals experter från hela världens hörn kommit fram till i FN:s nya klimatrapport. Samtidigt pågår väderfenomen som orkanen Michael i USA och översvämningar på Mallorca. Men hur väl hänger extrema väderfenomen ihop med klimatförändringar? SVT Nyheter reder ut.

Orkansäsongen i Atlanten pågår vanligtvis från juni till november. Faktorer som stark västafrikansk monsun och ovanligt varmt havsvatten i Atlanten gör det möjligt för orkaner att uppstå.

Varje år producerar orkansäsongen drygt tio tropiska stormar i Karibiska havet, längst USA:s kust och i Mexikanska golfen. Flera stormar blir kvar till sjöss och några blir till orkaner.

Klimatkrisen

Svårt att dra slutsatser

Och huruvida dessa är kopplade till just klimatförändringar finns det inget enkelt svar på.

Det finns studier i vilka man konstaterat förändringar, och studier som inte kommer fram till detsamma. Osäkerheten om förändringar eller inte gör förstås att det inte riktigt går att attribuera till mänsklig klimatpåverkan, säger klimatforskaren Markku Rummukainen, vid Lunds universitet.

”Antalet stormar kan minska”

När det kommer till vetenskap beräknas stormarna ändå att påverkas framöver, menar Markku Rummukainen.

Det finns rön vad gäller framtiden, att antalet stormar kan minska med uppvärmningen. Men att de mest intensiva stormarna med kategori 4-5 blir fler. Det i sin tur skulle mer intensiv nederbörd och starkare vindar i samband med sådana stormar.

Vilka typer av extremväder kan öka med klimatförändringar?

Exempelvis värmeböljor, skyfall, torka och höga havsvattenstånd. Vad gäller just stormar på våra breddgrader finns det vissa tecken om färre men intensivare stormar. Kunskapsläget är dock inte jätteomfattande om det, säger Markku Rummukainen.

LÄS MER: Tropiska orkaner – olika namn på samma sak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet