Frankrikes president François Hollande. Foto: TT

Starka reaktioner om vätebomben: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president François Hollande stämmer in i en kör av fördömanden efter Nordkoreas besked om att landet provsprängt en vätebomb.

I ett uttalande kallar presidenten de påstådda provsprängningarna för ”en oacceptabel överträdelse av FN:s säkerhetsråds resolutioner”. Han efterlyser en kraftfull reaktion från omvärlden.

Även Norges utrikesminister Børge Brende reagerar starkt på uppgifterna från Nordkorea om att landet har sprängt sin första vätebomb.

– Detta är ett allvarligt hot mot global säkerhet och fördöms å det kraftigaste, säger Børge Brende.

”Vet inte vilket regimens nästa drag är”

Nordkorea är en av de mest oförutsägbara regimerna i världen, provsprängningen visar att de har kunskaper för att provspränga kärnfysiska vapen, anser utrikesministern.

– Vi vet inte vilket regimens nästa drag är. Därför är det inte bara ett regionalt hot utan ett globalt hot, säger Brende, som nu hoppas att FN:s säkerhetsråd – inkallat till ett snabbt möte i dag efter uppgifterna om sprängningen – ska enas om att fördöma den.

– Provsprängningen bryter mot ickespridningsavtalet och säkerhetsrådets resolutioner, säger Brende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet